Θεοχάρους Ελένη

Σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία, είναι Καθηγήτρια Παιδοχειρουργικής και Παιδοουρολογίας, Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Τραύματος, της Ακαδημίας Επιστημών της Κεντρικής Ασίας και Επίτιμη Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειο, Σικτιβκάρ και Μινσκ.

Εργάστηκε εθελοντικά σε εμπόλεμες ζώνες ως χειρουργός (Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βοσνία, Σερβία, Κουρδιστάν, Γάζα, Λίβανος, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο, Αλβανία, Κυργιστάν). Εργάστηκε σε υποανάπτυκτες χώρες και σε περιοχές φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (Τσέρνομπιλ, Κεϋλάνη, Σεϋχέλλες, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κριμαία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αϊτή, Αργεντινή, Χιλή, Εσωτερική Μογγολία, Κίνα, Νησιά Σολομώντος, Ναούρου, Κιριμπάτι) και σε περιβαλλοντικά προγράμματα προς αντιμετώπιση της απερήμωσης και της πείνας στις ερήμους Γκόμπι, Μπακανάα, Ναμίμπ, Νεγκέεμπ και Καλαχάρι.

Εργάστηκε σε πολλές χώρες της Αφρικής και έχει διενεργήσει 33 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις. Τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Εθελοντισμού. Οδός στην Βοσνία φέρει το όνομά της, ενώ της δόθηκε ο τίτλος της Δημότου Στεπανακέρτ. Τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον τίτλο της Αρχόντισσας των Εκκλησιών και του Οφικιαλίου του Αγίου Μάρκου και έλαβε τα βραβεία Paul Harris, Margaret Goldwin, Παναμερικανικής Αρμενικής Ομοσπονδίας, Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής Ναγκόρνο Καραμπάχ του Πανεπιστημίου του Ερεβάν.

Ως λογοτέχνις, τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Διετέλεσε Βουλευτής και Ευρωβουλευτής. Σύζυγος της υπήρξε ο ψυχίατρος Λούης Καριόλου, ο οποίος απεβίωσε προ πενταετίας. Έχει μία θυγατέρα και μία εγγονή

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media