14 χρόνια χωρίς τον Τάσσο Παπαδόπουλο
Ανακοινώσεις |

Δεκατέσσερα χρόνια από τότε που ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε την ορθότητα των θέσεων και της πολιτικής του δράσης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τιμά τη μνήμη του, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης για το βάρος της κληρονομιάς που έχουμε παραλάβει από τον αείμνηστο Πρόεδρο μας.

Το όνομα και ο δημόσιος του βίος, συνδέθηκε άρρηκτα με όλους τους σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε ακούραστα τον τόπο και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στους εθνικούς αγώνες του κυπριακού λαού.

Υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα και ένα ηγέτης τον οποίο χαρακτήριζε το ήθος, η σεμνότητα, η εντιμότητα, η μαχητικότητα, η ευστροφία, η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση στους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Χωρίς να υποκύψει ποτέ σε ξένες επιβουλές, έκανε επιλογές που αποδείχθηκαν σωτήριες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τάχθηκε στην πρώτη γραμμή, στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ήταν μέλος του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νεοϊδρυθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα χρόνια, που έπρεπε να στηθεί κράτος από το μηδέν και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι διαλυτικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο της τουρκοανταρσίας ενώ μετά την καταστροφή, που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανάλαβε, με εντολή του Εθνάρχη Μακαρίου, την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό. Ως Υπουργός και βουλευτής, ήταν πρότυπο πολιτειακού αξιωματούχου, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την δημόσια ζωή.

Η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από το 2003 έως το 2008, μένει στην ιστορία, ως η πενταετία της συνετούς διαχείρισης, της οικονομικής ασφάλειας και της ευημερίας. Μια αποφασιστική και ορθολογιστική διακυβέρνηση που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη.

Στην ιστορία έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα ο πατριωτισμός, η διεκδικητικότητα και η εθνική αξιοπρέπεια με την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος διαχειρίστηκε τις αφόρητες πιέσεις για το διχοτομικό σχέδιο Ανάν.

Η διορατικότητα, η σταθερή και αξιοπρεπής πολιτική πορεία, η επιμονή του στο σωστό, στο δίκαιο και στο νομοταγές, είναι ορισμένες από τις αξίες και αρχές που συνθέτουν τη βαριά κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Μια κληρονομιά την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά σε κάθε του επιλογή και σε κάθε του βήμα.

Γραφείο Τύπου – 12 Δεκεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων