18 χρόνια από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Ανακοινώσεις |

Συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004, επί της διακυβερνήσεως του αείμνηστου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η ένταξη αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκε μια μακρά και δύσκολη πορεία απέναντι σε μεθοδεύσεις εναντίον της Κ.Δ.

Δυστυχώς, 18 χρόνια μετά, οι προσδοκίες του Κυπριακού λαού για ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το Κυπριακό, δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η ΕΕ οφείλει και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά φτάνει κι εμείς να διεκδικούμε αποφασιστικά και έγκαιρα.

Η Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς υποσημειώσεις, «αστερίσκους», «ουρές» και παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, επιτεύχθηκε αφού στις 24 Απριλίου 2004, λίγες ημέρες πριν την ένταξη δηλαδή, ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο Ανάν, το οποίο προνοούσε παρεκκλίσεις και εκπτώσεις στα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει τον αγώνα για βιώσιμη λύση, εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει μέσα από την ενεργό παρουσία της στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμορφούμενη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να διεκδικεί βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της σε όλους τους τομείς.

Γραφείο Τύπου

1η Μαϊου 2022

ροή ειδήσεων