18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας των παιδιών, απο τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση
Ανακοινώσεις |

Το Δημοκρατικό Κόμμα, θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών κακοποίησης των παιδιών.

Με την ευκαιρία, της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, που το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ορίσει την 18η Νοεμβρίου, το Δημοκρατικό Κόμμα, επισημαίνει την ανάγκη όπως εφαρμόζεται αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση, η Εθνική Στρατηγική και συγχαίρει τους εμπλεκόμενους φορείς, για το έργο που επιτελούν.

Η η πολιτεία οφείλει να ενδυναμώσει τα παιδιά, ώστε να είναι σε θέση να προστατευθούν από τη σεξουαλική βία. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα, με τη διασφάλιση του δικαιώματος της ουσιαστικής συμμετοχής των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν.

Τα παιδιά είναι συχνά παραγκωνισμένα από θέματα που τα αφορούν και πρέπει να τους δοθούν τα μέσα και η υποστήριξη, για να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών και πρωτοβουλιών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Τόσο τα πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, που κατέδειξε ότι το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιών, κυμαίνεται στο ένα στα τέσσερα, όσο και οι «σκιώδεις» αριθμοί που αφορούν περιπτώσεις που δεν έφθασαν ποτέ στην καταγγελία, μας ανησυχούν. 

Το γεγονός ότι αυξάνονται οι καταγγελίες, δείχνει ότι η προσπάθεια να βοηθηθούν τα θύματα να «σπάσουν» τη σιωπή τους, έχει αποτέλεσμα.

Στόχος είναι, κανένα παιδί να μην νιώθει αβοήθητο και εγκλωβισμένο στο μαρτύριο του.

Γραφείο Τύπου

18 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων