19 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα απόρριψης του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν
Ανακοινώσεις |

Συμπληρώνονται σήμερα δεκαεννέα χρόνια από την ημέρα που ο κυπριακός Ελληνισμός υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του. 19 χρόνια από την ημέρα του ιστορικού Δημοψηφίσματος απόρριψης του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν.

Η ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, κατά το οποίο κρίθηκε σχέδιο Ανάν, αποτελεί κορυφαία πράξη αξιοπρέπειας, αποφασιστικότητας, θάρρους και ευθύνης.

Το 2004, οι Ελληνοκύπριοι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Έχοντας τον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο μπροστάρη, στήριγμα και συναγωνιστή τους, αψήφησαν τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και τα ψευδοδιλήμματα.

Η απόφαση των Ελληνοκυπρίων ήταν σωτήρια για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία έχασε τότε την ευκαιρία υλοποίησης των απαράδεκτων μεθοδεύσεων της, που θα της παρείχε τυχόν έγκριση του Σχεδίου Ανάν. Δεν έχει όπως εγκαταλείψει τα σχέδια της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση. Σήμερα επιμένει θέτοντας στο τραπέζι, απροκάλυπτα, λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δύο κρατών.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την ανάγκη υπεράσπισης, προστασίας και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφαρμογής μιας στρατηγικής που θα εξαναγκάζει την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη στάση της, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια σωστή λύση ομοσπονδίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, η οποία θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή και τις εγγυήσεις και θα σέβεται εμπράκτως τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων Kυπρίων.

Γραφείο Τύπου

24 Απριλίου 2023

ροή ειδήσεων