19η επέτειος της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ
Ανακοινώσεις |

Η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαϊου του 2004 επί διακυβερνήσεως του αείμνηστου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς υποσημειώσεις, «αστερίσκους», «ουρές» και παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, επιτεύχθηκε αφού προηγουμένως, στις 24 Απριλίου 2004, ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν, το οποίο προνοούσε παρεκκλίσεις και εκπτώσεις στα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεκαεννέα χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα για λύση του Κυπριακού εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας, επιδιώκοντας ουσιαστικό και ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και αξιοποιώντας όλα εκείνα τα εργαλεία που μας παρέχει η ιδιότητα του κράτους-μέλους ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα και την επεκτατικότητα της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα η Κύπρος σήμερα μπορεί να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Μια από τις σημαντικότερες, είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, όπου ο ρόλος της χώρας μας ως πιθανού παροχέα φυσικού αερίου και κόμβου ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων, ενισχύεται σημαντικά.

Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει μέσα από την ενεργό παρουσία της στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμορφούμενη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να διεκδικεί βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών της και του βιοτικού τους επιπέδου.

Γραφείο Τύπου

29 Απριλίου 2023

ροή ειδήσεων