Αύξηση του ειδικού επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων
22 Δεκ 2020 Ανακοινώσεις

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή αυξημένου επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους έτσι ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τέτοια σύνταξη που να τους επιτρέπει να διαβιούν πάνω από το όριο της φτώχειας.

Προς αποκατάσταση όμως της αλήθειας οφείλουμε να σημειώσουμε πως:

  • Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ανακοινωθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα από την Υπουργό εργασίας στις 29.10.2020 ΠΡΙΝ να ξεκινήσει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και αναφέρθηκε ξανά στις 23.11.2020 ΠΡΙΝ από την καταψήφιση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Υπενθυμίζεται πως η σχετική απαίτηση είχε υποβληθεί από το ΔΗΚΟ πριν από δυο χρόνια και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση με δέσμευση να ενταχθεί σταδιακά στους προϋπολογισμούς του 2019, 2020 και 2021.
  • Η τελευταία πρόσθετη αύξηση του επιδόματος έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν όλοι οι συνταξιούχοι το όριο της φτώχειας περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 τον οποίο καταψήφισε η Βουλή στις 17/12/2020 στο ειδικό κονδύλι για τους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους €70 εκ.
  • Συνεπώς το συγκεκριμένο επίδομα ΔΕΝ οφείλεται σε οποιαδήποτε αλλαγή του προϋπολογισμού του 2021 που δήθεν πέτυχε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όπως λανθασμένα παρουσιάζεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Τονίζεται πως, για το Δημοκρατικό Κόμμα η ανάγκη παραχώρησης ενός πρόσθετου ειδικού επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους συνιστά παραδοχή αποτυχίας του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι λόγο υπερηφάνειας. Αυτή η ανάγκη πρόσθετης συμπλήρωσης αποδεικνύει πως το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου είναι ελλιπές και οι συντάξεις παντελώς ανεπαρκείς. 

Κατά την άποψη μας απαιτείται η άμεση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου έτσι ώστε να εφαρμόζονται και στην Κύπρο τέτοιες επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόζουν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες παραχωρούν στους συνταξιούχους τους αξιοπρεπείς συντάξεις χωρίς να τους εξαναγκάζουν να επαιτούν για επιπρόσθετα συμπληρωματικά επιδόματα.

Γραφείο Τύπου – 22 Δεκεμβρίου 2020

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media