Αλλαγές στο Σύνταγμα επιβάλλεται να εξετάζονται, αλλά να μη δίνεται η εντύπωση της άσκησης λαϊκισμού
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα, επιβάλλεται να εξετάζονται, εφόσον στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής και συνάδουν με την επιθυμία των πολιτών για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Παράλληλα και απαραίτητα, πρέπει να αποφεύγεται η προχειρότητα και η ελαφρότητα στις προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές, για να μη δίνεται η εντύπωση της άσκησης λαϊκισμού.

Αναφορικά με την πρόταση για περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο και των θητειών των βουλευτών σε τρεις, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως τα δύο θέματα, πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν χωριστά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί εκτελεστική εξουσία και μπορεί η μακρά παραμονή ενός πολιτικού προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας να δημιουργήσει προσωπικά κατεστημένα, που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα αδιαφάνειας και πολιτικού αυταρχισμού.

Ο βουλευτής όμως δεν ασκεί προσωπικά εκτελεστική εξουσία. Οι όποιες προτάσεις ενός βουλευτή, πρέπει να εγκριθούν πρώτα από το κόμμα του και μετά από το σύνολο ή την πλειοψηφία της Βουλής, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να ασκήσει προσωπική πολιτική προς όφελος του.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, ότι από τη διερεύνηση που έχει γίνει, σε καμία προηγμένη πολιτικά ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει επιβληθεί περιορισμός στις θητείες των βουλευτών.

Ως εκ τούτου, οι όποιες συζητήσεις διεξαχθούν, πρέπει να συνεκτιμήσουν τα πιο πάνω στοιχεία.

Γραφείο Τύπου – 23 Οκτωβρίου 2019

ροή ειδήσεων