Αναφορές, για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία, υπονομεύουν τον EastMed
Ανακοινώσεις |

Η θέση, που εκφράζεται από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, ότι μετά τη λύση του κυπριακού, θα είναι δυνατή η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία,

  • Υπονομεύει τη Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ένα σχέδιο που στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Διευκολύνει τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας για εμπλοκή της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
  • Παρουσιάζει παραπλανητικά στοιχεία σε σχέση με το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι πραγματικά επικίνδυνη πολιτική αφέλεια και απόκρυψη της πραγματικότητας να πιστεύουν κάποιοι ότι αν λυθεί το κυπριακό, η Τουρκία θα καταστεί αξιόπιστος και φερέγγυος εμπορικός εταίρος.

Φαίνεται πως δεν λαμβάνουν υπόψη τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας χαρακτηρίζεται από παρανομίες, περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Εσφαλμένο και παραπλανητικό είναι επίσης το δήθεν επιχείρημα για φθηνότερο κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού, που θα περνά από την Τουρκία, επιχείρημα, που στόχο έχει να πλήξει την προοπτική του EastMed.

  • Στο σχέδιο του EastMed συμμετέχουν τέσσερεις χώρες, τρεις εκ των οποίων είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τον αγωγό μπορεί να χρησιμοποιήσει και η Αίγυπτος.
  • Με τον EastMed, μπορεί να υπάρξουν πολλοί προορισμοί πώλησης του φυσικού αερίου, ενώ με τον αγωγό προς την Τουρκία ο προορισμός θα είναι μόνο ένας.
  • Ακόμα και αν το μόνο κριτήριο ήταν το κόστος της μεταφοράς του φυσικού αερίου, η μεταφορά προς τα τερματικά της Αιγύπτου, θα αποτελούσε την πιο φθηνή λύση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική αφέλεια, ότι η Τουρκία μπορεί να είναι αξιόπιστη, καθώς αποδεικνύει συνεχώς πως δεν είναι.

Γραφείο Τύπου

20 Ιανουαρίου 2020

ροή ειδήσεων