Ανακοίνωση – Μέτρα για τους Τουρκοκύπριους
Ανακοινώσεις |

Σε σχέση με τα νέα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει προβληματισμό για κάποια από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Επιπρόσθετα:

  1. Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για τις λεπτομέρειες των μέτρων, αλλά και για τις νομικές, αριθμητικές και πρακτικές παραμέτρους της εφαρμογής τους, καθώς η ανακοίνωση καταγράφει μόνο γενικές αναφορές.
  2. Όπως έχουμε δηλώσει διαχρονικά και κατ’ επανάληψη, κάθε τέτοιο μέτρο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και όχι να δίνει στους Τουρκοκύπριους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν προνόμια “και των δύο κόσμων”, δηλαδή και της διαμονής στην κατεχόμενη Κύπρο και της ιδιότητας του κύπριου πολίτη. Είναι προφανές ότι η ενίσχυση αυτής της δυνατότητας δεν θα ενεργεί προς όφελος της επιδίωξης για σωστή λύση του Κυπριακού αλλά θα ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους σε διαιώνιση του status quo.
  3. Εννοείται, ασφαλώς, ότι η πρακτική εφαρμογή των όποιων μέτρων, για την οποία, επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε ενημέρωση, δεν θα πρέπει να αδικεί τους Ελληνοκύπριους πολίτες.
  4. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ότι, για όλα τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, που έχουν αποφασιστεί από την παρούσα κυβέρνηση, ως επίσης και για όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει διαχρονικές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, θα γίνει πλήρης ενημέρωση, τόσο των Ηνωμένων Εθνών και της νέας ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, όσο και των κρατών μελών της Ε.Ε. και των ξένων διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στην Κύπρο.

Γραφείο Τύπου
27 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων