Ανησυχία για την επιμονή του ΟΗΕ στην πολιτική των «ίσων αποστάσεων»
Ανακοινώσεις |

Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε την εισήγηση Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας με αριθμό S/2021/635.

Δυστυχώς ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων. Η προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι το Κυπριακό είναι μια δικοινοτική διαφορά, δεν συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα Τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η στάση των «ίσων αποστάσεων» από πλευράς ΟΗΕ, αποθρασύνει την Τουρκία, ακόμη περισσότερο την Τουρκία, εξισώνει τον θύτη με το θύμα και δυστυχώς οδηγεί σε διαγραφή των εγκληματικών ευθυνών της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημειολογική εξίσωση του συρματοπλέγματος Αστρομερίτη με τον εποικισμό της περίκλειστης κατεχόμενης Αμμοχώστου και τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες στην περιοχή.

Τέτοιες τοποθετήσεις και συμπεριφορές από την πλευρά του διεθνούς παράγοντα, αναντίλεκτα συμπαράγονται και δεν προκύπτουν μονόπλευρα. Είναι γι’ αυτό που ως Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και χρόνια προειδοποιούμε ότι η πολιτική των υποχωρήσεων και η ατιμωρησία της Τουρκίας για τις παράνομες και επεκτατικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, οδηγεί το Κυπριακό, την Κύπρο και το λαό της σε άσχημες περιπέτειες.

Η Τουρκία είναι μια επεκτατική και επιθετική χώρα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Είναι γι’ αυτό που στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με μία φωνή και αποφασιστικά πρέπει να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων και την πρόκληση πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, για την προκλητική δράση της που όχι μόνο υφίσταται αλλά κλιμακώνεται και επεκτείνεται.

Εάν δεν διεκδικήσουμε εμείς, ουδείς θα διεκδικήσει για εμάς.

Γραφείο Τύπου- 14 Ιουλίου 2021

ροή ειδήσεων