Απάντηση στις δηλώσεις του ΠτΔ για την Οικονομία
WEB TV, Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κάθε χρόνο ο κ. Αναστασιάδης μας παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και κάθε χρόνο αποτυγχάνει.

Ιδιαίτερα όμως φέτος, η ετήσια δήλωση του ΠτΔ για το νέο μοντέλο της οικονομίας, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να ξεκινά με απολογίες προς τον κυπριακό λαό.

Με μια απολογία, γιατί η κακή διαχείριση της πανδημίας και η κακή διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση του, έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Γιατί για μήνες τώρα, η Κύπρος κατατασσόταν στις χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ρυθμούς εμβολιασμού και πρώτη στα κρούσματα κατά αναλογία πληθυσμού.  Ως αποτέλεσμα, σημαντικές τουριστικές αγορές όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν κατατάξει την Κύπρο στις «επικίνδυνες» χώρες με ορατό τον κίνδυνο, η τουριστική μας βιομηχανία να περάσει ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς ουσιαστικά έσοδα.

Με απολογία, γιατί το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» που ο ίδιος ο ΠτΔ συντόνιζε, έχει πλέον θέσει σε αμφιβολία την εικόνα της χώρας μας ως αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Με απολογία, γιατί σημαντικά μέτρα όπως τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις έχουν καθυστερήσει εγκληματικά, λόγω της μονομανίας της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη κατά του ελέγχου, αφήνοντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα για πάνω από ένα χρόνο.

Με απολογία, γιατί κρίσιμα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως η επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών, στην Κύπρο αντιμετωπίζονται με απαξίωση και απάθεια από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.  

Ως Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες της πανδημίας και της κακοδιαχείρισης της οικονομίας και είναι για αυτό το λόγο που προωθήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Απαιτούμε ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτουμένων και των εργαζομένων.

Αντί μεγαλόστομων διακηρύξεων που μένουν στα χαρτιά απαιτούμε ουσιαστικά και άμεσα μέτρα.

Επιμέναμε και επιμένουμε,

  • σε επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών όσων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία,
  • μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας,
  • μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της,
  • την άμεση και ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έτσι ώστε να λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι μας αξιοπρεπείς συντάξεις
  • άμεση εφαρμογή του σχεδίου δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Τέλος, σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης που για πολλοστή φορά έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1ον αυτά τα χρήματα δεν θα μας τα χαρίσει η ΕΕ.  Είναι δάνειο και θα πρέπει να το αποπληρώσουμε.   

2ον Η κοινωνία δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να έχει καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής για να διαχειριστεί σωστά και προς το δημόσιο συμφέρον τα χρήματα που θα μας δανείσει η ΕΕ.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που απευθύνουμε κάλεσμα προς τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας ώστε και σε αυτό το ζήτημα, να επιβάλουμε διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία

Ένα Ισχυρό ΔΗΚΟ μπορεί να φέρει την καθαρή αλλαγή και στην οικονομία.

Γραφείο Τύπου

17 Μαΐου 2021

ροή ειδήσεων