Απαιτείται αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και διεκδικητική πολιτική, για να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της τουρκικής παρανομίας
18 Ιαν 2020 Ανακοινώσεις

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η απαράδεκτη και εξωφρενική κλιμάκωση των παρανομιών και προκλήσεων της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η χείριστη αυτή πρόκληση, υλοποιείται με την πρόθεση της να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 8, μόλις 100 ναυτικά μίλια απέναντι από τη Λεμεσό, που είναι νόμιμα αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για να υπάρξει προοπτική αντιμετώπισης της τουρκικής παρανομίας, απαιτείται κινητοποίηση από την κυβέρνηση στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεννόηση με τις εταιρίες ENI και TOTAL, στις οποίες έχουν παραχωρηθεί νόμιμα τα δικαιώματα για έρευνες στο τεμάχιο 8, όπως και με τις κυβερνήσεις των χωρών, από τις οποίες προέρχονται οι δύο εταιρίες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά την – με οποιοδήποτε τρόπο – εντατικοποίηση των προσπαθειών για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σταματήσει η αποσπασματική αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών.

Επιβάλλεται επίσης, να γίνουν επιτέλους σοβαρές σκέψεις για αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Απαιτείται αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και διεκδικητικότητα.  

Γραφείο Τύπου

18 Ιανουαρίου 2020

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media