Απογοήτευση και ανησυχία για τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου από το ΣτΕ
Ανακοινώσεις |

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απογοήτευση και την ανησυχία του, για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επίβλεψης της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

Η υπόθεση Λοϊζίδου έχει τεράστια σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο, καθώς αφορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα όλων των προσφύγων ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής.

Η απόφαση του ΣτΕ, ελήφθη σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κλιμακώνεται.

Είναι μια αρνητική εξέλιξη καθότι:

  • Στέλνει λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα για την υπαιτιότητα της Τουρκίας.
  • Αποθρασύνει το ψευδοκράτος και την Τουρκία που ήδη εκμεταλλεύονται την εξέλιξη για ν’ αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, εις βάρος της νομιμότητας και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Παρά το ότι η αποτυχία διατήρησης της διαδικασίας επιτήρησης δεν συνεπάγεται άρση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, εντούτοις αφήνει την Τουρκία στο απυρόβλητο.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της ΚΔ κατά της Τουρκίας, να διατηρηθεί εν ζωή και να μην έχει την ίδια κατάληξη με την υπόθεση Λοϊζίδου, κάτι το οποίο η Τουρκία μεθοδεύει εντατικά.

Γραφείο Τύπου

24 Σεπτεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων