Αυτονόητο να καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του ΣΑ ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οι «ίσες αποστάσεις» εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Κύπρου
Ανακοινώσεις |

Χαιρετίζουμε -το αυτονόητο- ο ΓΓ του ΟΗΕ να καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του ΣΑ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Δυστυχώς όμως, σε όλες του τις τελευταίες εκθέσεις, όπως και στο πρόσφατο προσχέδιο έκθεσης του, δεν υπεραμύνεται της ισχύος αυτών των ψηφισμάτων, τα οποία η τουρκική και τ/κ πλευρά παραβιάζουν όταν προωθούν λύση δύο κρατών όπως και στο ζήτημα της Αμμοχώστου.

Οι «ίσες αποστάσεις» στο Κυπριακό, το οποίο είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, εξυπηρετούν τα συμφέροντα μίας τρίτης χώρας, της κατοχικής Τουρκίας και όχι της Κύπρου. Οι «ίσες αποστάσεις» απενοχοποιούν τον θύτη εξισώνοντας τον με το θύμα και αποθρασύνουν, αποδεδειγμένα, την Τουρκία.  

Αυτό που θα αναμέναμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι να ξεκαθαρίσει στην έκθεση του ότι επειδή ακριβώς καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του ΣΑ,  δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «νέων ιδεών» που τα παραβιάζουν και ότι καμία πρόταση περί λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δύο κρατών και καμία κυριαρχική ισότητα, δεν έχουν χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε, εδώ και καιρό να διεκδικήσει από τον ΟΗΕ. Οι, εκ των υστέρων διαπιστώσεις του ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ έπρεπε να ήταν πιο σαφής», περιορίζεται, εκ του αποτελέσματος, στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανάλωσης.

Γραφείο Τύπου

12 Ιουλίου 2021

ροή ειδήσεων