Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Άθου Αντωνιάδη στο Συνέδριο Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων
26 Ιούλ 2018 Ανακοινώσεις

Φίλες και φίλοι,

 

Το φετινό συνέδριο των αποδήμων κυπρίων διεξάγεται δυστυχώς στη σκιά της εθνικής τραγωδίας που έπληξε την Ελλάδα. Μέσα από την εθνική αυτή τραγωδία και την πανεθνική οδύνη, αναδεικνύονται για άλλη μια φορά παράγοντες του ελληνισμού όπως η φιλοπατρία, το φιλότιμο και η προσφορά.

Και όταν μιλάμε για προσφορά το μυαλό ταξιδεύει πρώτα σε σας τους απόδημους Κύπριους.

Είχα την χαρά και το προνόμιο να ζήσω από κοντά τις αγωνίες και τους αγώνες σας, ως φοιτητής και πρόεδρος για τρία χρόνια της εθνικής φοιτητικής οργάνωσης κυπρίων Αμερικής. Επιτρέψτε μου την συγκίνηση όταν βλέπω ξανά γνώριμα αγαπημένα πρόσωπα. Επειδή λοιπόν γνωρίζω από πρώτο χέρι τι έχετε κάνει, τι κάνετε και τι θα συνεχίσετε να κάνετε για την Κύπρο και το λαό μας, εκφράζω ταπεινά στον καθένα και κάθε μια από εσάς ευγνωμοσύνη και θαυμασμό.

Το κάθε Παγκύπριο Συνέδριο σας είναι για τους Έλληνες της Κύπρου πηγή ειλικρινούς χαράς και μια ακόμη ευκαιρία για επαναβεβαίωση της απεριόριστης εκτίμησης του Κυπριακού Ελληνισμού για όσα πράττετε και προσφέρετε στην Κύπρο.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ο χρόνος που διανύουμε είναι δύσκολος χρόνος και θα είναι ακόμα πιο δύσκολος τους μήνες που έρχονται γιατί θα είναι μήνες κρίσιμοι και αποφασιστικοί για την Κύπρο. Και σαν κρίσιμοι και αποφασιστικοί μήνες, απαιτούνται υπεύθυνοι και θαρραλέοι χειρισμοί.

Απαιτούνται συνετές και τολμηρές αποφάσεις. Απαιτούνται ικανότητες ορθής κρίσης.

Μια λανθασμένη κρίση ή μια λανθασμένη επιλογή θα είναι μοιραία για την Κύπρο και τον Κυπριακό ελληνισμό.

Γι’ αυτό και είναι με πόνο ψυχής που διαπιστώνουμε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης, του κ. Αναστασιάδη, παρά τις αποτυχίες, συνεχίζεται η ίδια.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια «στρατηγική συμφωνία», που θα δεσμεύει τις πλευρές σε ένα περίγραμμα λύσης και σε ένα οδικό χάρτη, για την επεξεργασία του τελικού σχεδίου.

Θα είναι, δηλαδή, μια ενδιάμεση συμφωνία, για τη διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς, δηλαδή να εγκριθεί από το λαό και χωρίς να αλλοιώνει τις διχοτομικές πολιτικές, στρατιωτικές και εδαφικές πραγματικότητες στην Κύπρο και, αν και όταν, επιτευχθεί συνολική, τελικήσυμφωνία, οι πολίτες θα κληθούν μέσω δύο χωριστών δημοψηφισμάτων να την επικυρώσουν ή να την απορρίψουν.

Θα βρεθεί, δηλαδή, η ελληνοκυπριακή κοινότητα ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος, ενός πολιτικού και ηθικού εκβιασμού:

  • Να εγκρίνει μια συμφωνία συνολικής διευθέτησης, που δεν θα είναι παρά η επεξεργασία μιας στρατηγικής ενδιάμεσης συμφωνίας που δεν ενέκρινε ή να την απορρίψει, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το οριστικό αδιέξοδο του Κυπριακού.

Με την στρατηγική συμφωνία θα αρχίσει ένα ταξίδι σε τρικυμισμένο ωκεανό με βάρκα την ελπίδα, όπου η επιστροφή ούτε εφικτή θα είναι ούτε επιτρεπτή.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Τα σημεία των καιρών δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.

Γι’ αυτό και προειδοποιούμε: Εάν και εφόσον υπογραφεί στρατηγική ενδιάμεση συμφωνία, τότε η εξέλιξη του Κυπριακού είναι προδιαγεγραμμένη: Είτε συνομοσπονδία, είτε δύο χωριστά κράτη – φτάνει η Κύπρος να καταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις και τα μηνύματα που στέλνει ο Γ.Γ, του ΟΗΕ διά της Έκθεσής του, ενόψει Σεπτεμβρίου.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Μια κακή λύση σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει το τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Επιγραμματικά, αναφέρω ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί απαραίτητο τον απεγκλωβισμό από τις απαράδεκτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις μας τα τελευταία χρόνια και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής, η οποία θα θέτει ως κυρίαρχο  την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα της νέας γενιάς,  τα οποία δεν έχουν «κουραστεί» να διεκδικούν βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού, πολιτικοί που δεν θα προσβάλουν ποτέ τις θυσίες του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τους δικούς σας αγώνες, αποδεχόμενοι οποιοδήποτε συμβιβασμό θα καθιστά την πατρίδα μας υποχείριο στις ορέξεις και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.

 

Αγαπητέ μου Φίλιπ Κρίστοφερ,  θέλω να σου υποσχεθώ ότι εμείς δεν θα δεχθούμε ποτέ να γίνει η Κερύνεια μια παράπλευρη απώλεια , ένα collateral damage.

 

Καλή διαμονή, καλό αγώνα, καλή λευτεριά.

 

 

Γραφείο Τύπου

26 Ιουλίου 2018       

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media