Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τον επίσημο διορισμό της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό – Εξαιρετικά θετική και σημαντική εξέλιξη
Ανακοινώσεις |

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ξεκινά μια κινητικότητα στο Κυπριακό, με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή, να φέρνει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του για τον επίσημο διορισμό της Μαρία Άντζελα Χολγκουίν Κουεγιάρ, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Δεδομένης της τουρκικής στάσης η οποία έχει διολισθήσει από όσα προβλέπονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στους όρους εντολής του ΓΓ και υποσκάπτει προκλητικά τις προσπάθειες για ουσιαστικό διάλογο, το έργο της κας Κουεγιάρ καθίσταται δύσκολο.

Ωστόσο, ο επίσημος διορισμός της είναι μια εξαιρετικά θετική και σημαντική εξέλιξη η οποία αναζωογονεί τη διαδικασία και αποδεικνύει ταυτόχρονα την ορθότητα της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Η σημασία αυτής της εξέλιξης αντικατοπτρίζεται και στην κοινή δήλωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία υπογράφουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της ΕΕ και ιδιαίτερα για την επαναβεβαίωση της ετοιμότητας της ΕΕ «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας, για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.»

Γραφείο Τύπου

6 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων