Χαιρετίζουμε τη δήλωση του ΣΑ για το Κυπριακό
Ανακοινώσεις |

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την πρόταση του ΓΓ για τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών ώστε να ηγηθεί περαιτέρω δέσμευσης το συντομότερο δυνατό για το Κυπριακό.

Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά σημαντική την επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης διαπραγματεύσεων όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ρητές αναφορές του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ενθάρρυνση για ανανέωση της δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν το θετικό πρόσημο της κινητοποίησης και των στοχευμένων ενεργειών του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αναθέρμανση της διαδικασίας.

Παράλληλα, οι επισημάνσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δίδουν σαφή απάντηση στην τουρκική πλευρά και επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της περί λύσης δυο κρατών ή συνομοσπονδίας δύο κρατών, είναι εκτός πλαισίου και εκτός συζήτησης.

Η προτροπή δε του ΣΑ για την αποφυγή μονομερών ενεργειών που αυξάνουν την ένταση και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης, στρέφονται εμμέσως πλην σαφώς προς την Τουρκική πλευρά, η οποία είναι η κύρια υπαίτιος για την απουσία προόδου στην επίλυση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

13 Ιουλίου 2023

ροή ειδήσεων