ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ανακοινώσεις |

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Του βάρβαρου κατακτητή η πέτρινη σημαία στον Πενταδάκτυλο μας καρφωμένη, σαν σκιάχτρο μου φαντάζει. Ακίνητη. Χωρίς κυματισμό. Βαθιά ριζωμένη χρόνια τώρα στα σπλάχνα του τόπου μας να μολύνει την γη μας. Την ιερή μας γη. Να μας θυμίζει την βαρβαρότητα και τον στόχο τους: την πλήρη υποτέλεια μας σ΄ αυτούς. Αβάσταχτος ο πόνος κάθε φορά που την αντικρίζω.

Η Τουρκία, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθεί να κατέχει την μισή μας πατρίδα. Παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εισβάλλει πειρατικά στην ΑΟΖ μας. Επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Προσποιείται ότι δεν υπάρχουμε και στηρίζει το ψευδοκράτος που δημιούργησε. Επιδιώκει, με το όπλο του ισχυρού, να νομιμοποιήσει την εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό. Επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε ποτέ την προοπτική αυτή γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας.

Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.  Μόνο έτσι, θα είμαστε ενωμένοι και ισχυροί.

Κυρίες και κύριοι,

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία για τον τόπο μας. Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα επισυμβούν γεγονότα τα οποία θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση της Ευρώπης σε μία άλλη εποχή. Στην Ευρώπη παρατηρείται ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού κυρίως από ακροδεξιές δυνάμεις. Τέτοιες ακραίες θέσεις δεν είναι προς όφελος της Ευρώπης και της Κύπρου. Ως Ευρωπαίοι πολίτες, διεκδικούμε στην Ευρώπη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό. Η γεωπολιτική μας θέση είναι ένα προνόμιο και όπλο. Βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και μας περιβάλλει η θάλασσα. Το πλεονέκτημα αυτό θα πρέπει να αξιοποιούμε πάντοτε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας με στόχο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όσα απολαμβάνουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι δεδομένα αλλά κατακτήθηκαν με αγώνες και πολυετείς προσπάθειες: ταξιδεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς με μία ταυτότητα, έχουμε ενιαίο νόμισμα, έχουμε ίσες ευκαιρίες απασχόλησης ή συνεργασίας, απολαμβάνουμε αλληλεγγύη, ειρήνη και ασφάλεια όπως οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί. Είμαστε ίσοι. Να μην το ξεχνάμε.

Έχουμε όμως υποχρέωση και καθήκον προς τις νεώτερες γενιές. Οφείλουμε να παρακινήσουμε τους νέους μας να καταστούν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες. Να ασκούν πρόθυμοι το πολιτειακό τους χρέος και καθήκον και να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή. Το δικαίωμα ψήφου είναι εξουσία.

Η αποχή και η απραξία δεν προάγουν την κοινωνία μας. Δεν επιτυγχάνουν οτιδήποτε. Δεν έχουν πολιτικό μήνυμα. Αντιθέτως, συντηρούν την στασιμότητα, αν όχι την παρακμή, και οδηγούν στον άκρατο μηδενισμό. Δική μας επιδίωξη και μέλημα είναι να εμπνεύσουμε τους νέους μας. Να συνεργαστούμε μαζί τους με χαρά και υπευθυνότητα για το κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συνέβαλε τα μέγιστα στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε και έχει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αγωνίζεται για την αναγνώριση και υπεράσπιση των δικαίων μας και παραμένει συνεπές στην διατήρηση της ελληνικής μας ταυτότητας.

Είμαι και ήμουν πάντοτε στην πρώτη γραμμή σιωπηλός αγωνιστής. Υπηρέτησα την πατρίδα μου ως ανθυπολοχαγός στην Γιαλούσα Καρπασίας την δύσκολη εποχή του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Στο πραξικόπημα αισθάνθηκα απειλητικά τα περίστροφα από ελληνικά χέρια στους κροτάφους μου. Στην εισβολή, οι δήθεν πατριώτες έμειναν στα μετόπισθεν και έριξαν εμάς στις μάχες για να μας εξοντώσουν οι τούρκοι. Αισθάνομαι τυχερός που επέζησα και σήμερα έχω την ευκαιρία να συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια Κύπρο, ελεύθερη, σύγχρονη και Ευρωπαϊκή.

Σε δύσκολους καιρούς αποφοίτησα από το London School of Economics and Political Science, γνωστό ως LSE. Εργάζομαι σκληρά με συνέπεια και ειλικρίνεια. Για πολλά χρόνια εργάσθηκα σε εταιρείες κολοσσούς στην Ευρώπη στο χώρο της οικονομίας, της ναυτιλίας, των κατασκευών και της ενέργειας.

Μετά από μία ζωή γεμάτη σκληρή δουλειά, γνώσεις και εμπειρίες, αισθάνομαι πλέον το χρέος και το καθήκον να υπηρετήσω για μια ακόμα φορά την πατρίδα μου. Τώρα όμως σε ένα διαφορετικό αλλά εξ ίσου σημαντικό στίβο. Την Ευρώπη.

Να είστε όλοι καλά. Δώστε μας την ψήφο σας για ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Η Αλληλεγγύη συμμετέχει με περηφάνια στην τελετή για την επέτειο ίδρυσης του Δημοκρατικού Κόμματος. Γιατί, μαζί πορευόμαστε τον δρόμο προς την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη.

Μαζί πορευόμαστε προς την Ευρώπη που οραματιζόμαστε, προς  την Ενωμένη Ευρώπη της Αλληλεγγύης, της Ισότητας, της Δημοκρατίας.

Μαζί αγωνιζόμαστε για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας!

Το ΔΗΚΟ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μάχονται για μια Ευρώπη που θα βρίσκεται  κοντά στους πολίτες, για μια Ευρώπη της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας και της Ελευθερίας των Λαών.  Για την επιστροφή της στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε. Για μεταρρυθμίσεις προς ένα ανθρωποκεντρικό, παραγωγικό μοντέλο, πέρα από άκαμπτα ιδεολογικά στεγανά και παραδοσιακά στερεότυπα σκληρής δεξιάς και άτεγκτης αριστεράς. Πολεμάμε για την Ευρώπη της διαφάνειας, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά  την διαφθορά και το έγκλημα. Σχεδιάζουμε ένα καινούριο μοντέλο για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα με βάση την γνήσια συνεργασία μεταξύ όλων, την αυξημένη στήριξη των απομακρυσμένων, μικρών και οικονομικά ασθενέστερων κρατών όπως είναι το δικό μας και τον πλήρη σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και εθνικής κυριαρχίας. Η αρχή της επικουρικότητας πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή, και οι πολιτικές και νομοθετικές αποφάσεις να λαμβάνονται για το καλό ΟΛΩΝ των Ευρωπαίων πολιτών και όχι προς εξυπηρέτηση πολιτικών και συμφερόντων των ολίγων.

Γι’ αυτό θα στηρίξουμε την  μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών θεσμών, με ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και θα αποτελεί την φωνή των Ευρωπαίων πολιτών, με αναβαθμισμένο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο στις νομοθετικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων. 

Στόχοι μας είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών, η παροχή σε όλους σύγχρονης παιδείας, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, η  εξάλειψη των ανισοτήτων, η δημιουργία κράτους προνοίας και όχι συνεχών και ανεξέλεγκτων παροχών,  η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και η προστασία της βιοποικιλότητας.

Πιστεύουμε σε μια νέα πανευρωπαϊκή προσέγγιση στο μεταναστευτικό, με βάση την αλληλεγγύη και τον επιμερισμό του βάρους σε κάθε κράτος αναλόγως των δυνατοτήτων του.

Θέλουμε μια δίκαιη Ευρώπη βασισμένη στη προστασία της πραγματικής οικονομίας με δημοσιονομικές πολιτικές που δεν θα οδηγούν σε μέτρα λιτότητας και στην φτωχοποίηση του κόσμου. Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται σε γερά θεμέλια, με την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη και με την δημιουργία θέσεων εργασίας ως απάντηση στην οικονομική κρίση και στην ανεργία που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη.

Στηρίζουμε την ανάπτυξη της γεωργίας, του τομέα βιολογικών και μη γενετικά μεταλλαγμένων  προϊόντων, την ασφάλεια των τροφίμων. Αλλά και την παραγωγή προϊόντων που να αναδεικνύουν την κληρονομιά και τις παραδόσεις μας.

Πολεμάμε για τους νέους μας, δεν θέλουμε χαμένες γενιές, οι νέοι μας αποτελούν την κινητήρια δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης. Τους χρωστάμε όλες τις ευκαιρίες στην γνώση, και στην κατάρτιση, για να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την δυνατότητα τους να πραγματώνουν το όραμα τους.

Μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την Απελευθέρωση του τόπου μας, αφού κι εμείς γίνουμε συνειδητοί και καλοί πολίτες.

-Ομπρός λοιπόν βοηθάτε να σηκώσουμε τον Ήλιο πάνω από την Κύπρο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, οφείλουν να ανήκουν σε ευρύτερους συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις. Το 2004, μια βδομάδα πριν την ένταξη μας στην ΕΕ, ο κυπριακός ελληνισμός, ενεργώντας με διορατικότητα ενάντια στους εκβιασμούς, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν και ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ.  Έκτοτε, πρώτιστο  ζήτημα παραμένει η απαλλαγή μας από την τουρκική κατοχή. Δυστυχώς, όμως, την διακυβέρνηση του τόπου ανέλαβαν εκείνοι που στήριξαν το Σχέδιο Ανάν και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξή μας, δύο γενικές διαπιστώσεις μας δικαιώνουν. Πρώτον, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ανήκουμε στην Ευρώπη, επειδή είναι ο φυσιολογικός μας πολιτισμικός χώρος. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι καυχώνται ότι ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στις αξίες της χριστιανικής παράδοσης.

Δεύτερον, η δική μας στρατηγική, η στρατηγική κόστους στην Τουρκία, δικαιώνεται πλήρως. Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλη πρόταση. 

Φυσικά, τα συγκρουόμενα συμφέροντα και οι ιδιοτελείς επιδιώξεις, είναι πραγματικότητα στην ΕΕ. Αυτό, δεν είναι λόγος για αποστασιοποίηση, αλλά για δράση. Ως Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην δεύτερη μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, σε αυτό στοχεύσαμε με δεκάδες παρεμβάσεις, συνέδρια και πρωτοβουλίες αλλά και με συλλογική εργασία. Ιδιαίτερα με τις συχνές επισκέψεις του Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, εξηγώντας τις θέσεις μας με τεκμηριωμένη ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία, έγινε κατορθωτό να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα και οι περιχαρακωμένες αρνητικές θέσεις της Ομάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ομάδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, υιοθετεί πλέον τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, για μια λύση που θα αποκλείει κατοχικά στρατεύματα ή εγγυητικά δικαιώματα στην Τουρκία και ότι το κράτος δικαίου της ΕΕ με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, θα πρέπει να επικρατήσει με την εγγύηση της ίδιας της ΕΕ.   Η αλλαγή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την πλέον προχωρημένη θέση της Πολιτικής μας Ομάδας ενάντια στην νέα τουρκική επιδρομή στην Κυπριακή ΑΟΖ και με ανοιχτό την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Είμαι βέβαιος ότι, όποιος εκλεγεί θα συνεχίσει να χτίζει για το καλύτερο.

Για να έχει όμως μέλλον η ΕΕ, πρέπει να προσφέρει θέσεις εργασίας,  ευημερία και ασφάλεια για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό νότο που υποφέρει. Η ΕΕ είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ενάντια στην Τουρκία. Είναι όμως επίσης,  η οικονομία, το περιβάλλον, η αξιοπρεπής διαβίωση, η ισονομία και απονομή της δικαιοσύνης, η προστασία των ευάλωτων ομάδων και προσώπων με αναπηρίες, η εξάλειψη των διακρίσεων, η υγεία, η διατροφή κ.ά. 

Ένα παράδειγμα. Όσο επιτακτικό είναι σήμερα ένα αξιόπιστο ευρωπαικό καταθετικό σύστημα για τον ευρωπαικό νότο, ιδιαίτερα την Κύπρο, άλλη τόση αναγκαιότητα είναι η εξάλειψη των παράνομων πρακτικών των κυπριακών τραπεζών, για την οποία οφείλει να μεριμνήσει το κυπριακό κράτος βάσει ευρωπαικής νομοθεσίας. 

Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα δυνατό Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτό το ψηφοδέλτιο παρέχει τα εχέγγυα να το καταφέρουμε. Πέραν όμως από πρόσωπα, ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε την πυξίδα μας σε τρεις λέξεις στο έμβλημα μας:

Ελευθερία – Δημοκρατία – Δικαιοσύνη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Συναγωνιστές και  Συναγωνίστριες,

Φίλες και Φίλοι ,

Η σημερινή μαζική συγκέντρωση του κόμματος μας, δεικνύει ένα πράγμα και μόνο , στέλνει ένα μήνυμα και μόνο το  Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του κέντρου, το κόμμα της σταθερότητας και του διεκδικητικού αγώνα είναι  εδώ ενωμένο, δυνατό και έτοιμο για νέους νικηφόρους αγώνες .

Αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη.  Αγώνες για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο. Αγώνες για την κοινωνία, με την κοινωνία.

Στις 26 Μαΐου το κόμμα μας δίνει ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση και σε αυτή τη μάχη είμαι ξανά παρών, στη πρώτη γραμμή. Μαζί σας και δίπλα σας, ανάμεσα στον περήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως κάνω κάθε μέρα, όλα αυτά τα χρόνια.

Με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και σταθερότητα, μα πάνω από όλα με σεβασμό προς τον κόσμο και την ιστορία του κόμματος μας . Με πίστη στην Ευρώπη και αφοσίωση στο Δημοκρατικό Κόμμα , ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Προέδρου του κόμματος μας Νικόλα Παπαδόπουλου για να πλαισιώσω το ψηφοδέλτιο και  να διεκδικήσουμε  μαζί, για την Κύπρο, στην Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι

Η ιστορία του κόμματος μας βαριά και η ευθύνη όλων εμάς τεράστια.

Μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά την αγωνιστική  φλόγα του Δημοκρατικού Κόμματος; Η απάντηση μία και αδιαμφισβήτητη: ΝΑΙ! Μπορούμε!

Μπορούμε γιατί το ΔΗ.ΚΟ. έχει μια λαμπρή ιστορία αλλά  συνάμα και ένα δυνατό παρόν, που προεξοφλεί και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Έχουμε χρέος να κρατήσουμε δυνατό και ενωμένο το κόμμα μας. Οι παρακαταθήκες των αείμνηστων προέδρων μας Σπύρου Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλου είναι εκεί. Τα μονοπάτια που χάραξαν οι  Σταυρός Ποσκώτης, Νίκος Μουσιούττας, Κίμωνας Παναγίδης και τόσοι άλλοι συναγωνιστές είναι εκεί.

Το κόμμα μας, όμως, δεν έχει μόνο ιστορία  Το ΔΗ.ΚΟ. σήμερα αποτελεί πόλο σταθερότητας και διεκδικητικότητας. Με ξεκάθαρες θέσεις αλλά και με υπεύθυνη στάση 

Εμείς δεν βλέπουμε ούτε δεξιά μα ούτε και αριστερά. Βλέπουμε μόνο μπροστά .Μπροστά  για το καλό και την ευημερία του τόπου , για το καλό και την ευημερία του κάθε συμπολίτη μας.

Η Ιστορία του ΔΗ.ΚΟ. είναι άρρηκτα συνδεμένη με την σύγχρονη πορεία του τόπου μας  μέσα στη  μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ας μη ξεχνάμε πως ο Σπύρος Κυπριανού έθεσες τις βάσεις και ο Τάσσος Παπαδόπουλος σφράγισε και υλοποίησε  την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την έδρα που μας αναλογεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μας στην προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Διεκδικούμε μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η  26η Μαΐου δεν είναι απλά, ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση. Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για την Κύπρο, για το σήμερα, για το αύριο. Ψηφίζουμε για εμάς  .

Μαζί θα πορευτούμε, μαζί θα διεκδικήσουμε  και μαζί θα επιτύχουμε.

Σε αυτή τη μάχη των Ευρωεκλογών ζητώ τη στήριξη σας

Στόχος μου η φωνή του κόμματος μας, αλλά και κάθε συμπολίτη μας να ακούγεται καθαρά και δυνατά και στις Βρυξέλλες.

Στόχος μου να κάνουμε το σήμερα καλύτερο από το χθες αλλά και να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο από το σήμερα.

Φίλες και φίλοι

Λίγο ακόμα να ιδούμε τις αμυγδαλιές ν΄ ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Στις 26 Μαΐου δίνουμε ακόμη μια μάχη.

Για ένα ενωμένο, δυνατό  Δημοκρατικό Κόμμα

Για ένα καλύτερο Ευρωπαϊκό μέλλον, για εμάς  και τα παιδιά μας

Να είστε καλά και με τη νίκη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ

Η παρουσία σας εδώ, είναι εντυπωσιακή και είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσα σας.

Σήμερα στέλνουμε μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ότι το ΔΗΚΟ είναι εδώ ενωμένο, συσπειρωμένο και δυνατό.  Ναι είμαστε εμείς που πιέζουμε εκεί που άλλοι  παραιτούνται.  Είμαστε εμείς που υπερασπιζόμαστε το δίκαιο την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας, εκεί που άλλοι λυγίζουν και υποχωρούν.  Στην Κύπρο, αλλά και για την Κύπρο στην Ευρώπη. Αξιοποιώντας το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απελευθέρωση, τα δικαιώματα των προσφύγων, για μια σωστή λύση, σωστή οικονομική πολιτική, κοινωνική δικαιοσύνη,  ισότητα,  για τη γυναίκα τη νεολαία, το περιβάλλον και για την ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Σήμερα, συμπληρώνονται 43 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος. Στο ισχυρό ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, εκπροσωπώ την μεταπολεμική γενιά. Εμάς που γεννηθήκαμε σε σκλαβωμένο τόπο, που δεν έχουμε γνωρίσει ελεύθερη πατρίδα, αλλά χάριν σε σας και στους αγώνες σας, έχουμε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία. Ως νέοι, δεν θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη η θυσία σας στο βωμό της ελευθερίας. Τιμούμε και θα τιμούμε εμπράκτως, τους πρωτοπόρους, που δημιούργησαν, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, το Δημοκρατικό Κόμμα. Τα στελέχη, που για 40 χρόνια δίνουν δύσκολες μάχες σε στιγμές κρίσιμες για την Κύπρο. Και φυσικά, τιμούμε τον ιδρυτή του κόμματος μας, τον Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος πρώτος σήκωσε ψηλά το τιμημένο λάβαρο του ΔΗΚΟ.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Απαιτούμε σήμερα λογοδοσία, και συγνώμη από τους υπευθύνους για τη δολοφονία του Συνεργατισμού, το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, τα απανωτά σκάνδαλα και αποκαλύψεις διαφθοράς και εγκληματικής ανικανότητας και για την προσπάθεια φτωχοποίησης μας….

Μα… εδώ, τόσα χρόνια δεν μας ζήτησαν συγνώμη για το πραξικόπημα! Δεν μας ζήτησαν συγνώμη που κατήγγειλαν την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού που είπε το ένδοξο ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν!

Και περιμένουμε τώρα συγνώμες για τα όσα ακολούθησαν;

Είμαι συγκινημένη γιατί εδώ σήμερα μαζί μας, βρίσκεστε εσείς που από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Εθνάρχη Μακάριου. Δώσατε και κερδίσατε τη μάχη της δημοκρατίας και της ελευθερίας.  

Είμαστε σήμερα εδώ όλοι εμείς που σταθήκαμε δίπλα στον Τάσσο Παπαδόπουλο όταν μας ζήτησε να πούμε ένα ηχηρό «ΟΧΙ» . Εμείς επιμένουμε στην απελευθέρωση, επιμένουμε σε σωστή λύση και σε μετεξέλιξη, όχι κατάλυση, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μοιράζομαι μαζί σας το ίδιο όραμα και τις ίδιες αρχές που του Εθνάρχη Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού, του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ηγέτες που μας έμαθαν ότι το αντίδοτο στη δηλητηρίαση του κοινωνικού μας ιστού, της ποιότητας της δημοκρατίας και των εθνικών μας στόχων, είναι η αντίσταση και η ισχύς του χώρου του κέντρου. Είναι η ενδυνάμωση, η συσπείρωση του υπερήφανου Δηκοϊκού Κόσμου, με καπετάνιο μας τον άξιο συνεχιστή των ιστορικών μας ηγετών, πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Ακόμη μία φωνή, ενώνεται με τη δική σας.  Αλλά ενώνεται μια και καλά, γιατί….ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ.

Ναι, ήρθα για να μείνω, με πρώτη πολιτική μου πράξη, τη συνειδητή θυσία της επαγγελματικής μου καριέρας, βάζοντας την ανάγκη για προσφορά στην πατρίδα μου, πάνω από την προσωπική φιλοδοξία μιας επιτυχημένης πορείας στη δημοσιογραφία. Γιατί ως εν δυνάμει εκπρόσωποι σας, πρέπει πρώτα εμείς να κάνουμε θυσίες, και μετά να ζητάμε από εσάς. Ηγεσία, δια του έμπρακτου παραδείγματος, με συνέπεια του λόγου, ειλικρίνεια και επιλογή ανανέωσης με τις ίδιες αρχές και αξίες.

Στις επικείμενες εκλογές, αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα διασφαλίσουμε τον αποφασιστικό μας ρόλο ενάντια στην αλαζονεία του δικομματικού κατεστημένου.

 — Αν θα υπάρχει ένα ισχυρό Κέντρο, ανάχωμα στα σκοτεινά σχέδια ακραίων φασιστικών κινημάτων. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σωστή διεκδικητική πολιτική μας στην πολυπρόσωπη Ευρώπη. Εμείς δεν λυγίζουμε σε τυραννικές μεθοδεύσεις που προσπαθούν να μας υποτάξουν. Ούτε δεχόμαστε πιστόλια στον κρόταφο. Ο καθοριστικός μας ρόλος, είναι αδιαμφισβήτητος. Αλλά δεν υπάρχει Κέντρο χωρίς ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα. Και το κέντρο στην Κύπρο, είναι το Δημοκρατικό Κόμμα.

Φίλες και φίλοι

Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαίου, έχετε το δικαίωμα 2 ψήφων. Εξαντλώντας τις επιλογές σας με 2 ψήφους, δίνετε έμπρακτα εκείνα τα ισχυρά όπλα στο ένδοξο Δημοκρατικό Κόμμα, την ηγεσία και τον πρόεδρο μας Νικόλα Παπαδόπουλο, να πάρει την Κύπρο μπροστά, να ενδυναμώσει τον αποφασιστικό ρόλο του Κέντρου, να ενισχύσει τη βαρύτητα των προτάσεων μας για να επαναφέρουμε τον τόπο μας σε ορθή πορεία και να κτίζουμε μαζί μια νέα ένδοξη εποχή. Εσείς έχετε τη δύναμη να ενισχύσετε τον χώρο του Κέντρο. Και μαζί, μπορούμε να κτίσουμε ένα αισιόδοξο αύριο.

Γραφείο Τύπου

12 Μαΐου 2019

Σημ.: Ο χαιρετισμός του υποψήφιου ευρωβουλευτή, Ζαχαρία Κουλία, θα αποσταλεί αργότερα.

ροή ειδήσεων