Χαιρετισμός της Προέδρου της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΓΟΔΗΚ), Μαρίας Συκοπετρίτου-Πιερή
11 Φεβ 2020 Ανακοινώσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΗΚΟ & ΓΟΔΗΚ «ΠΡΟΧΩΡΩ»

«Η υποεκπροσώπηση της γυναίκας στα κυβερνητικά αξιώματα»

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Για την κατάκτηση της πραγματικής ισότητας, ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών ανέλιξης μεταξύ των φύλων, δεν αρκεί μόνο η θεσμική προστασία, αλλά απαιτείται συνεχής αγώνας κυρίως σε επίπεδο αλλαγής των κοινωνικών αντιλήψεων.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που εντάσσονται οι συνεχείς δράσεις της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία βγαίνει μπροστά και από κοινού με το Δημοκρατικό Κόμμα, μετουσιώνει το όραμα και την ισχυρή πολιτική βούληση, σε πράξεις.

Παρά τα εμπόδια, παρά τις ανισότητες, Προχωρώ! Προχωρώ στο προσκήνιο του κοινωνικού γίγνεσθαι διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες στα κέντρα ευθύνης της διακυβέρνησης με τρόπο που αντανακλά το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σήμερα εξαγγέλλουμε την παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης «Προχωρώ», με θέμα την υποεκπροσώπηση της γυναίκας σε κυβερνητικά αξιώματα.

Σε αυτή την εκστρατεία θα συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές επαρχιακές επιτροπές της ΓΟΔΗΚ και οι γυναίκες κομματικοί αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ.

Στόχοι της εκστρατείας είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη δράσης ως προς τη διασφάλιση της ίσης εκπροσώπησης σε κέντρα ευθύνης
  • Η εισαγωγή σύγχρονων θεματικών στον πολιτικό διάλογο, στη λογική της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών ανέλιξης.
  • Η ενημέρωση ανδρών και γυναικών, για αυτά που μπορούν να κάνουν, ως προς την αλλαγή της νοοτροπίας
  • Η ενδυνάμωση και η ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικήσουν δυναμικά ίσες ευκαιρίες.

Η εκστρατεία «Προχωρώ» θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Σύγχρονη διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων
  • Διανομή έντυπου διαφωτιστικού υλικού
  • Έκθεση Φωτογραφίας
  • Κορύφωση εκστρατείας με διοργάνωση της τελικής μεγάλης εκδήλωσης, με τίτλο «Η απόφαση είναι γένους θηλυκού», την παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας, στις 7 Μαρτίου 2020, στις 11πμ, στη Δημοσιογραφική Εστία

Κυρίες και κύριοι,

Όλοι είναι ίσοι, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας, κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η ωμή πραγματικότητα, όπως τεκμηριώνεται από τους αριθμούς, αλλά κυρίως όπως τη βιώνουμε όλες μας καθημερινά.

Μια μόνο Υπουργός στην κυβέρνηση και μία Υφυπουργός, ελάχιστη παρουσία σε διευθυντικά πόστα και άλλα ανώτατα δημόσια αξιώματα την ώρα που σε άλλες προηγμένες δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες έχουν ήδη εξασφαλίσει ισχυρές ηγετικές θέσεις διακυβέρνησης.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην θλιβερή 92η θέση από τις 149 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018. Η έκθεση αξιολογεί 149 χώρες για την πρόοδό τους στα θέματα της ισότητας των φύλων σε σχέση με τέσσερις θεματικές διαστάσεις: Συμμετοχή στην οικονομία, συμμετοχή στην πολιτική ζωή, εκπαιδευτικό επίπεδο και υγεία και προσδόκιμο ζωής.

Οι χειρότερες επιδόσεις της Κύπρου, αφορούν τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Για την ΓΟΔΗΚ, μια σωστή και θεμελιωμένη δημοκρατία, είναι αυτή που εξασφαλίζει την προοπτική ανέλιξης στα πολιτειακά αξιώματα, ισότιμα και στα δυο φύλα.

Το ανδρικό μονοπώλιο στην πολιτική κυριαρχεί και εμείς είμαστε αποφασισμένες να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή και να διαμορφώσουμε πρακτικές που διασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Γιατί μόνο έτσι, πάμε μπροστά. Όταν η γυναίκα προχωρεί, προχωρεί και ο τόπος.

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media