Χαιρετισμός του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου στην εκδήλωση του Κόμματος με θέμα «Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο μετά τη γνωμοδότηση για τον Μαυρίκιο»
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Από πολιτικής άποψης, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο αποτελούν ένα αποικιοκρατικό κατάλοιπο, απολύτως αναχρονιστικό, προϊόν μια άνισης διαπραγμάτευσης, υπό εντελώς διαφορετικές διεθνείς και γεωπολιτικές συνθήκες, που δεν έχει και ούτε πρέπει να έχει θέση σε ένα σύγχρονο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον 21ο αιώνα.

Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, η οποία καταγράφεται με σαφήνεια και στη διαδικτυακή έρευνα που μόλις είδαμε, επιβάλλει στο Δημοκρατικό Κόμμα να θέτει θέμα Βρετανικών Βάσεων, εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως γνωρίζετε άλλωστε, «η αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων, με τελικό στόχο την κατάργησή τους» ήταν και διάταξη στη Νέα Στρατηγική, την οποία είχαμε προτείνει στον κυπριακό λαό πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Τον τελευταίο καιρό, προστέθηκαν στη συζήτηση περί Βρετανικών Βάσεων, ένας ακόμα λόγος για αναδιαπραγμάτευση και ένα ακόμα επιχείρημα εναντίον της ύπαρξής τους.

Ο νέος λόγος, είναι το επικείμενο – και, πλέον, ταλαιπωρημένο – Brexit, μια εξέλιξη η οποία ενδέχεται να μετατρέψει τους κύπριους κατοίκους εντός των Βρετανικών Βάσεων σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και αυτός, είναι ένας κίνδυνος τον οποίο η κυπριακή πολιτεία οφείλει σύσσωμη να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει.

Το νέο επιχείρημα, και μάλιστα νομικό επιχείρημα, είναι η πρόσφατη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή του Μαυρικίου εναντίον της Βρετανίας σε σχέση με το Αρχιπέλαγος Chagos, για τη σημασία της οποίας θα μας μιλήσει σε λίγο ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος είχε άμεση συμμετοχή στην όλη διαδικασία και τον οποίο κι ευχαριστώ για την παρουσία του στην αποψινή εκδήλωση.

Πριν δώσω το λόγο στον κ. Πολυβίου, θα ήθελα να προσθέσω μία ακόμα θέση πολιτικής, πέρα από την ήδη εκφρασθείσα θέση μας για αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων, με τελικό στόχο την κατάργησή τους.

Λέγεται από κάποιους, ότι «δεν είναι σοφό να θέτουμε θέμα Βάσεων, όσο είναι άλυτο το Κυπριακό ούτε είναι σοφό να ανοίξουμε «μέτωπο» με τους Βρετανούς».

Κατ’ αρχήν, ούτε «μέτωπο» θα ανοίξουμε με τους Βρετανούς, ούτε θα επιδιώξουμε τη σύγκρουση. Θα θέσουμε ένα θέμα, για το οποίο κρίνουμε ότι έχουμε και δικαίωμα και δίκαιο, με τον τρόπο που τα σύγχρονα κράτη διεκδικούν αυτά που διεκδικούν, με σεβασμό στα άλλα κράτη αλλά, και κυρίως, με σεβασμό στον εαυτό τους.

Σε σχέση δε με την άποψη ότι «δεν πρέπει να κάνουμε κάτι με άλυτο το Κυπριακό», εμείς πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο. Το θέμα των Βάσεων πρέπει να τίθεται, παράλληλα με τη διεκδίκηση μιας σωστής λύσης στο Κυπριακό. Και αυτό το λέμε, όχι μόνο γιατί έτσι ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση μας, αλλά και επειδή οφείλουμε να είμαστε συνεπείς με τη διακηρυγμένη θέση «μηδέν ξένα στρατεύματα στην Κύπρο», η οποία καλύπτει και το Κυπριακό και το θέμα των Βάσεων.

Όμως, υπάρχει και ο πρόσθετος λόγος αρχής: Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως νόμιμο και κυρίαρχο κράτος, οφείλει να διεκδικεί όσα πιστεύει ότι δικαιούται, πάντα. Είτε αυτό αφορά δικαιώματά της, είτε αυτό αφορά καλώς νοούμενα συμφέροντά της.

Η επικίνδυνη – και εν πολλοίς ύποπτη – ρητορική, «να περιμένουμε να λυθεί το Κυπριακό», δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο άλλωστε προσπαθεί η Τουρκία να μας επιβάλει στα Ενεργειακά και την ίδια ώρα εγκλωβίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας την δέσμια ενός προβλήματος το οποίο παραμένει άλυτο, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα λοιπόν, τολμά και θέτει το θέμα των Βάσεων στο δημόσιο διάλογο και καλεί όλους, κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες να δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για απαλλαγή από ένα αποικιακό και αναχρονιστικό κατάλοιπο, στο ήδη δοκιμαζόμενο και πολύπαθο νησί μας. 

Γραφείο Τύπου

10 Απριλίου 2019

ροή ειδήσεων