Χρ. Ερωτοκρίτου: Απλές και σύγχρονες διαδικασίες ετήσιων λογαριασμών για μικρές επιχειρήσεις
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, πρόταση νόμου που συνυπογραφεί το ΔΗΚΟ, για να εισαγάγουμε επιτέλους το επιχειρείν στον τόπο μας, μια διαδικασία και μια προσέγγιση που εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η διαδικασία είναι η διαδικασία υποβολής λογαριασμών εταιρειών που ακολουθούν μια διαφορετική διαδικασία, πιο απλουστευμένη απ’ ότι οι ελεγμένοι λογαριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, και το μέγεθος καθορίζεται από τον κύκλο εργασιών και το μέγεθος του ισολογισμού.

Αυτή η διαδικασία δεν βοηθά μόνο τις υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να προχωρήσουν στο μέλλον αλλά ενθαρρύνει και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων καθώς η κάθε επιχείρηση ξεκινά από μικρά μεγέθη και στα πρώτα της βήματα σίγουρα προσμετρούνται τα κόστη που έχει να αντιμετωπίσει στο τέλος του δωδεκάμηνου και οπωσδήποτε το κόστος των ελεγμένων λογαριασμών είναι για μια μικρή επιχείρηση ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη, παρά το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία των εποπτευόμενων στην ουσία λογαριασμών οι οποίοι πάλι θα ελέγχονται από ελεγκτές αλλά θα ακολουθείται διαφορετική εναλλακτική διαδικασία παρά εκείνη των ελεγμένων λογαριασμών. Σε πάρα πολλές χώρες της ΕΕ ήδη ακολουθείται και είναι σημάδι προηγμένων και σύγχρονων οικονομιών.

Πρέπει επιτέλους στην Κύπρο να φτάσουμε αυτές τις ταχύτητες ώστε να έχουμε τις ίδιες προσεγγίσεις αν θέλουμε η οικονομία μας να αντέξει σε μεγάλες κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας αλλά και να της δώσουμε τα εργαλεία ώστε με μεγαλύτερο ρυθμό να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

Γραφείο Τύπου

5 Απριλίου 2022

ροή ειδήσεων