Χρ. Ερωτοκρίτου: Δεν προκύπτει λόγος που να επιβάλλει την αναβολή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ

Σε μια μακρά συνεδρία της επιτροπής οικονομικών είχαμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε από τον Υπουργό Οικονομικών την περιγραφή του ολοκληρωμένου πακέτου σχεδίων και νομοσχεδίων που αφορούν την προστασία των ενυπόθηκων δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα συζητήσαμε σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών που αφορά τη δημιουργία εντός της υφιστάμενης δικαιοδοσίας των επαρχιακών δικαστηρίων, τη δημιουργία μιας δικαιοδοσίας όπου ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου θα διορίζει ανάλογα με την ανάγκη αριθμό δικαστών οι οποίοι θα εκδικάζουν υποθέσεις που θα αφορούν την εκποίηση πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι και η πρώτη φορά που από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσιάζεται μια σωστή προσπάθεια έτσι ώστε να έχουν αυτό το δικαίωμα δανειολήπτες που έχουν δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη τους κατοικία.

Την ίδια στιγμή λάβαμε μια πρώτη ενημέρωση, για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» και μια πρώτη ενημέρωση για τις έρευνες και τις επαφές στις οποίες βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών για την επαναπροκήρυξη του σχεδίου «Εστία».

Τέλος συζητήσαμε την πρόταση νόμου την οποία καταθέσαμε το Δημοκρατικό Κόμμα, η Δημοκρατική Παράταξη και η ΕΔΕΚ, πρόταση η οποία αφορά την αμφισβήτηση του ποσού το οποίο αξιώνει ένα πιστωτικό ίδρυμα ή μια εταιρεία εξαγοράς διαχείρισης πιστώσεων όταν αυτό το υπόλοιπο κατά την άποψη του δανειολήπτη είναι λανθασμένο και εξασφαλίζεται με πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ήταν κοινή με την Επιτροπή Νομικών καθότι το νομοσχέδιο αφορούσε τροποποίηση του Περί Δικαστηρίων Νόμου και πρέπει να πω ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Πρόσφατα τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες εξαγοράς διαχείρισης δανείων έχουν αναβάλει οικειοθελώς όλες τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350.000.

Οι στοχευμένες προτάσεις νόμους αλλά και το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφορούν αυτό. Άρα δεν θεωρώ ότι τυχόν παραπομπή για τον Σεπτέμβριο θα έχει οποιαδήποτε τραγική συνέπεια.

Παρα ταύτα από την όλη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών, το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι ολοκληρωμένο και δεν προκύπτει κάποιος λόγος που να επιβάλλει την αναβολή αυτού του νομοσχεδίου. Είναι ώριμο, έτοιμο και πλήρες ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Γραφείο Τύπου

10 Ιουλίου 2023

ροή ειδήσεων