Χρ. Ερωτοκρίτου – Επεισόδια στο Πουρνάρα – Επιτροπή Εξωτερικών
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

  • Επεισόδια βίας στο Πουρνάρα

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα χθεσινά επεισόδια βίας στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, αυξάνουν δε το αίσθημα ανασφάλειας όχι μόνο του κυπριακού λαού, αλλά τα πρώτα θύματα αυτής της συμπεριφοράς είναι οι ίδιοι, οι καλώς νοούμενοι αιτούντες άσυλο, που φιλοξενούνται στο Πουρνάρα.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πολύ σωστά ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι αφενός μεν θα εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις αυτών που έχουν συλληφθεί, αφετέρου δε ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι η κατοχή επιθετικών αντικειμένων από αυτά τα άτομα πρέπει να εξεταστεί έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, ότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι νομοθετικές πρόνοιες που υπάρχουν για την κράτηση και στο τέλος απέλαση αυτών των ατόμων εάν όντως στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός ότι έφεραν επιθετικά αντικείμενα πάνω τους.

  • Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών

Είχαμε σήμερα μια εκτενή ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών τόσο αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν χθες στην Πύλα και αναφορικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τα βήματα και τους χειρισμούς που η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Εμείς ως ΔΗΚΟ θέλουμε να χαιρετίσουμε τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει. Θέλουμε την ίδια στιγμή να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την πολύ σωστή στάση που η ΚΔ τήρησε στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με το ψήφισμα που αφορούσε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν η ευχή όλων ότι σε αυτό το ψήφισμα (και αυτή ήταν και η προσπάθεια της ΚΔ) θα περιλάμβανε αναφορά για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου καθώς και για την καταδίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που δεν έχει καμία σχέση με τους καλώς νοούμενους αγώνες ενός λαού για να πετύχει τη δημοκρατία. Δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθη και πολύ ορθά η ΚΔ συντάχθηκε με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας θεωρούμε ότι με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες της η ΚΔ έμπρακτα και όχι απλά στη διακήρυξη, έχει αναλάβει πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν απτά αποτελέσματα στην απάμβλυνση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα και οι ενέργειες της ΚΔ είναι πολλαπλάσιες του μεγέθους της χώρας μας αλλά αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η ΚΔ ως ένα ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος μπορεί να αποτελεί γέφυρα ειρήνης, μπορεί να αποτελεί σημείο διαλόγου μεταξύ διαφόρων πλευρών που περιλαμβάνουν και σημαντικές χώρες του Αραβικού κόσμου και το Ισραήλ αλλά και χώρες της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

7 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων