Χρ. Ερωτοκρίτου – Πράσινο φως από την Κομισιόν για τον μειωμένο ΦΠΑ για Α’ κατοικία: η ΚΔ γλίτωσε εκατομμύρια ευρώ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Πράσινο φως από την Κομισιόν για τον μειωμένο ΦΠΑ για Α’ κατοικία – Τερματίζεται η διαδικασία επι παραβάσει – Η ΚΔ γλίτωσε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – Απέδωσε η υπεύθυνη και ώριμη συλλογικότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Επιτροπή Οικονομικών.

Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νόμο που υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής επιτρέποντας επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 130 τ.μ. πρώτης κατοικίας, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διαμερίσματα, σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη ήταν το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας και συντονισμού της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών με την Επιτροπή Οικονομικών.

Οι βελτιωτικές τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου στις οποίες ομόφωνα είχαμε συμφωνήσει ως Επιτροπή Οικονομικών και η έγκαιρη υπερψήφιση από την Ολομέλεια, έπεισαν την Κομισιόν και ως εκ τούτου:

–           Τερματίζεται η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

–           Η χώρα μας αποφεύγει τον κίνδυνο της επιβολής προστίμου το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

–           Ρυθμίζεται οριστικά ένα ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψιν τις παραμέτρους της Κομισιόν και το οποίο προνοεί πολύ καλύτερους και πιο δίκαιους όρους ως προς τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, σε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο από ό,τι προνοούσε το αρχικό νομοσχέδιο. 

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή για τη στάση τους σε αυτό το μεγάλο και σημαντικό ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε συλλογικά ως Επιτροπή Οικονομικών να καταλήξουμε σε ένα κοινό παρονομαστή με γνώμονα τις συστάσεις της Κομισιόν και τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. 

Αυτό το αποτέλεσμα, αποδεικνύει ότι με την συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μπορούμε να πείθουμε για την ορθότητα των απόψεων μας, μπορούμε να ανατρέπουμε ορατούς κινδύνους και την κακή εικόνα που δημιουργείται εις βάρος της χώρας μας, μπορούμε να ενισχύουμε την αξιοπιστία μας και να διορθώνουμε στρεβλώσεις για το καλό της κοινωνίας, το καλό της οικονομίας μας και κυρίως της πατρίδας και του μέλλοντός μας.

Γραφείο Τύπου

22 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων