Χρ. Ερωτοκρίτου: Να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ασπίδα περιορισμών στις συναλλαγές έναντι της τουρκικής παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε μια χώρα που παράγει πολεμικό εξοπλισμό, ήταν κάτι το οποίο απασχόλησε την Επιτροπή Εξωτερικών.

Παραταύτα εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόζεται και να καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη η απόφαση του 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέβαλε ένα περιορισμό στις συναλλαγές των ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία όσον αφορά εξαγωγές πολεμικού υλικού συνεπεία της Αρμενίας αλλά και για άλλους λόγους για τους οποίους πρέπει σε επίπεδο ΕΕ να προτάξουμε και να εισηγηθούμε ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Το πρώτο, βεβαίως, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και κατά δεύτερο λόγο είναι η αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία και η επιθετικότητα της στην περιοχή αλλά και την ίδια ώρα θα πρέπει και οι ευρωπαίοι εταίροι ν’ αναλογιστούν πώς και με ποια δεδομένα με ακροατήριο πάντα τον δικό τους πληθυσμό, κατά πόσο μια χώρα η οποία καταπατεί με τέτοιο βάναυσο τρόπο ανθρώπινα δικαιώματα και αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων να μπορεί να είναι εξαγωγέας του δικού της πολεμικού υλικού ή να εισαγάγει τεχνολογία που να τη βοηθά να επεκτείνει την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή και όχι μόνο.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ είναι θέση αρχής ότι η συνεχιζόμενη για 50 χρόνια συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και η αστάθεια και ο κίνδυνος που προκαλεί σε πολλές χώρες της περιοχής θα πρέπει να είναι ένας από τους παράγοντες και τα επιχειρήματα που συντονισμένα με στρατηγική προσέγγιση η ΚΔ θα πρέπει να μεταδώσει στον Ευρωπαϊκό αλλά και πέρα του Ατλαντικού.

Επειδή δεν μπορεί ποτέ να προκύψει σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία για ολόκληρη την ευαίσθητη αυτή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αν μια αναθεωρητική δύναμη όπως είναι η Τουρκία ενίοτε δεν ενθαρρύνεται επειδή ενδεχομένως αυτό να έχει κάποια οικονομικά δεδομένα και συμφέρονται μεταξύ των συναλλασσομένων.

Γραφείο Τύπου

5 Απριλίου 2022

ροή ειδήσεων