Χρ. Ερωτοκρίτου: Πετύχαμε μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ και των εκποιήσεων
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣH ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΔ/ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων και των εκποιήσεων σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την στοχευμένη προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας και μια εξέλιξη που κλείνει μια ανοιχτή πληγή 10 ετών.

Συγκεκριμένα η κα Ερωτοκρίτου δήλωσε τα εξής:

«Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ και επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι 750.000 ευρώ, αποκτούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας από αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για:

 • Την γρήγορη και κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ

και

 • Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο οποίος θα λειτουργεί ως εξωδικαστικός φορέας επίλυσης διαφορών. Συγκεκριμένα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα επιλαμβάνεται παραπόνων από δανειολήπτες που αφορούν και τα τερματισμένα δάνεια και τα δάνεια που περιέχουν καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Πέραν των νομοσχεδίων, υπερψηφίστηκαν και οι  δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ οι οποίες προβλέπουν:

 • Την αναστολή της εκποίησης όσων δικαιώνονται από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, μέχρι τη δικαίωση τους από το Δικαστήριο,
 • καθώς και τη ρύθμιση του δικαιώματος υποβολής παραπόνου.

Θέλω να υπερτονίσω το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει στοχευμένα την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ και την επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι 750.000 ευρώ, για αυτούς που δικαιώνονται από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Τα δυο κυβερνητικά νομοσχέδια και οι δύο προτάσεις νόμου που ψηφίσαμε είναι ισοζυγισμένα και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που:

 • Διευρύνει την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
 • Αποτρέπει την κατάχρηση του συστήματος από τους κακόπιστους δανειολήπτες.  
 • Διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σήμερα αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Ως Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση γιατί αυτός είναι άλλωστε ο κύριος γνώμονας μας και πάνω σε αυτούς στους στόχους έχει στηριχθεί διαχρονικά η υπεύθυνη μας στάση στη Βουλή:

 • στην προστασία εκείνων που πρέπει, δηλαδή των ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, και όχι των κακόπιστων και των επαύλεων των εκατομμυρίων
  • στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής
  • στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας.

Είναι αυτή η υπεύθυνη πολιτική που τηρεί με συνέπεια το ΔΗΚΟ είτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση είτε στη συμπολίτευση.

Σήμερα, όμως πετύχαμε μέσα από τη συνεργασία, το διάλογο και τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ και των εκποιήσεων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, το 90% των ΜΕΔ αφορούν αυτά τα δάνεια πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350,000 ευρώ. Όσον αφορά τον διορισμό δικαστών από το Ανώτατο στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια για 38 νέες θέσεις στη δικαστική υπηρεσία. 

Θέλω επίσης να χαιρετίσω την υπεύθυνη στάση της Ολομέλειας της Βουλής αλλά και την συνεργασία της κυβέρνησης.»

Γραφείο Τύπου

9 Δεκεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων