Χρ. Ερωτοκρίτου – Πρόταση νόμου για μείωση ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος
Ανακοινώσεις |

Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η ηλεκτρική ενέργεια έχει καταντήσει είδος πολυτελείας. Μπορούν να το απολαμβάνουν μόνο τα πιο ψηλά εισοδηματικά στρώματα, δηλαδή οι εκατομμυριούχοι. Αυτή είναι η διαπίστωση στην οποία προβαίνει το Δημοκρατικό Κόμμα όταν πάντοτε προσπαθούμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς και τα εμπόδια που βρίσκουν οι κύπριοι καταναλωτές, τα κυπριακά νοικοκυριά στην καθημερινή τους διαβίωση.

Αυτή μας η διαπίστωση μας οδήγησε στην κατάθεση πρότασης νόμου την οποία συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και με την οποία επιχειρούμε να μειώσουμε το ΦΠΑ το οποίο επιβάλλεται στους λογαριασμούς ρεύματος και το οποίο αφορά το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα αποθέματα που πρέπει να διατηρούμε, δηλαδή τα στρατηγικά αποθέματα από τον ΚΟΔΑΠ, καθώς και στο κόστος αγοράς των καυσίμων.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμούμε να είμαστε μέρος της λύσης των προβλημάτων των κυπρίων καταναλωτών και των νοικοκυριών. Θέλουμε να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε στην μείωση του κόστους της ενέργειας, γιατί πλέον είναι δυσβάστακτο για τον μέσο κύπριο καταναλωτή.

Το έχουμε ξανακάνει και στο παρελθόν με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και εκεί που είχαμε την πρώτη απάντηση από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ανέφικτη και ανεπίτρεπτη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τελικά αποδείχτηκε και εφικτή και επιτρεπτή. Το ίδιο επιθυμούμε να γίνει και με αυτή την πρόταση νόμου.

Με τη μείωση του ΦΠΑ πάνω στο κόστος των ρύπων, στο κόστος των καυσίμων που αγοράζει η ΑΗΚ, αλλά και για το κόστος των στρατηγικών αποθεμάτων που πρέπει να διατηρεί η Δημοκρατία, μπορούμε, εάν υπάρχει βεβαίως πολιτική βούληση, να μειώσουμε σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν κάθε μήνα τα κυπριακά νοικοκυριά.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει τον ίδιο στόχο, ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα και ελπίζουμε να συνεργαστεί μαζί μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και να ανακουφίσουμε την τσέπη των καταναλωτών η οποία κάθε μήνα μετρά λιγότερα, από τα εναπομείναντα έσοδα τους.»

Γραφείο Τύπου

30 Μαΐου 2022

ροή ειδήσεων