Χρ. Ερωτοκρίτου: Στόχος πρέπει να είναι η απέλαση των αιτητών ασύλου που με τις νόμιμες και σωστές διαδικασίες απορρίπτεται το αίτημά τους
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

«Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022. (Αρ. Φακ. 23.01.063.076-2022)

Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022. (Αρ. Φακ. 23.03.059.034-2022)»

«Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα τονίζουμε ότι το μεταναστευτικό είναι για εμάς ένα από τα πρώτα και πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και δυστυχώς διογκώνεται τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται ως εργαλείο απειλής για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία η οποία στην ουσία διεξάγει ένα υβριδικό πόλεμο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, εργαλειοποιώντας οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Πολλές φορές σε πολλές συναντήσεις αλλά και σε δηλώσεις μας, έχουμε επαναλάβει τις προτάσεις που έχουμε θέσει τόσο ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών όσο και ενώπιον άλλων αρμοδίων για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος το οποίο δημιουργεί κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα καθώς επίσης και αίσθημα ανασφάλειας όχι μόνο σε συγκεκριμένες κοινότητες αλλά σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.

Είναι η θέση μας ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ενισχυθεί είναι η διαδικασία και ο ρυθμός απελάσεων.

Σε σχέση με τα στοιχεία που ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών έχουν απορριφθεί 14000 αιτήσεις ασύλου από τις σχετικές υπηρεσίες αλλά από αυτές έχουν απορριφθεί έχουν απελαθεί μόλις 2200 για το 2021.

Στόχος πρέπει να είναι η απέλαση εκείνων που με τις νόμιμες και σωστές διαδικασίες απορρίπτεται το αίτημα τους από το νομικό σύστημα του τόπου.

Απ’ εκεί και πέρα εμείς εξετάζουμε με ανησυχία το διογκωμένο πρόβλημα του μεταναστευτικού και θα σταθούμε δίπλα στον τόπο και τον λαό μας και στο αρμόδιο υπουργείο για τα οποιαδήποτε μέτρα συμφωνήσουμε ότι είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών αλλά την ίδια στιγμή απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες, ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι απελάσεις.

Εκείνοι που απορρίπτονται πάραυτα να επιστρέφουν πίσω στη χώρα προέλευσης τους. Αν το αποτέλεσμα της απόρριψης μιας αίτησης είναι η παραμονή στη Δημοκρατία ανεξαρτήτως της απόρριψης, τότε δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα.»

Γραφείο Τύπου

11 Μαΐου 2022

ροή ειδήσεων