Χρ. Ερωτοκρίτου: Θα συνεχίσουμε το διάλογο με το Υπ. Οικονομικών για τη μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα, γιατί αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

«Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών μια δέσμη προτάσεων νόμου.

Η πρώτη πρόταση νόμου αφορά εισήγηση του ΑΚΕΛ για μείωση στους Φόρους Κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων.

Η δεύτερη του Δημοκρατικού Κόμματος για μείωση του ΦΠΑ στη τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος σε συγκεκριμένους τομείς και η τρίτη της ΔΗΠΑ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα το ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα.

Η θέση του ΥΠΟΙΚ όπως επεξηγήθηκε και στην Επιτροπή αλλά όπως και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι μειώσεις φόρων άμεσων ή έμμεσων, ΦΠΑ ή Φόρων Κατανάλωσης είναι πληθωριστικές.

Είναι άξιο απορίας πως η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% δεν θεωρείται πληθωριστική από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά οι προτάσεις νόμου που έχουν τον ίδιο στόχο θεωρούνται πληθωριστικές.

Είναι δεδομένο ότι η ακρίβεια ιδιαίτερα στα θέματα της ενέργειας είναι ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες εβδομάδες και φαίνεται ότι θα έχουμε μια αυξανόμενη ένταση σε αυτή την τάση για τις επόμενες εβδομάδες.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνδυάσει ωφελήματα προς τους καταναλωτές είτε με απευθείας καταβολή ποσών προς τους καταναλωτές είτε με μείωση φόρων, είτε με συνδυασμό και των δύο αυτών μέτρων.

Όσoν αφορά την μείωση στο ΦΠΑ στο Ηλεκτρικό ρεύμα είναι η θέση μας ως ΔΗΚΟ ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά υπεύθυνο και χωρίς να ενθαρρύνει την οποιαδήποτε πληθωριστική τάση.

Άλλωστε η κυβέρνηση με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το φθινόπωρο του 2021 προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει περαιτέρω με μείωση στο κόστος των ρύπων, στο κόστος εξαγοράς καυσίμων από την ΑΗΚ αλλά και στο κόστος αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων.

Θα είναι μια σημαντική φορολογική ελάφρυνση που θα βοηθήσει τους καταναλωτές και έτσι θα ελαφρύνει το κόστος που καταβάλλουν κάθε διμηνία για το ρεύμα το οποίο πληρώνουν.

Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Εμείς θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε το διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών γιατί είμαστε βέβαιοι ότι εάν υπάρχει θέληση, ο τρόπος επίσης υπάρχει.

Αν δεν υπάρχει θέληση, μπορούμε να βρίσκουμε κάθε λογής δικαιολογίες για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Εν πάση περίπτωσή αυτά τα θέματα θα επιδιώξουμε και θα τα ξανασυζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με άλλα Κόμματα ώστε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη για αυτά τα νομοθετήματα ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, βεβαίως και η κυβέρνηση

Γραφείο Τύπου

6 Ιουνίου 2022

ροή ειδήσεων