Χρ. Ερωτοκρίτου: Το νομοσχέδιο για συντελεστή 5% ΦΠΑ στα 140 τ.μ. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε αυτή τη μορφή
ΦΠΑ αγοράς κατοικίας
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ για τον συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά κατοικίας.
__________________________________

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που μειώνει τον συντελεστή 5% ΦΠΑ στα 140 τετραγωνικά αντί στα 200 τετραγωνικά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε καθότι με αυτή τη μορφή, θυματοποιεί χιλιάδες κύπριους πολίτες, θυματοποιεί χιλιάδες νεαρά ζευγάρια που είτε έκαναν είτε είναι στην διαδικασία να δημιουργήσουν την δική τους στέγη, είτε υπολογίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπουν σε αυτή την διαδικασία.

Το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα δηλαδή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τετραγωνικά με ανώτατο όριο τα 275 τετραγωνικά ήταν μια κατάσταση που βοηθούσε πάρα πολύ κόσμο να αποκτήσει την δική του κατοικία χωρίς πολυτέλειες, χωρίς εκατομμύρια αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια του λογικού, του συνετού και των οικονομικών του δυνατοτήτων.

Άρα, για το Δημοκρατικό Κόμμα το κυβερνητικό νομοσχέδιο με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η δική μας η προσπάθεια είναι να επανέλθουμε στην κατάσταση που υπήρχε, δηλαδή αυτή των 200 τετραγωνικών με 5% ΦΠΑ,  νοούμενο ότι η κατοικία δεν υπερβαίνει το εμβαδό των 275 τετραγωνικών μέτρων.

Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική της επιστολή και αλληλογραφία επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του Νομοθετικού πλαισίου. Εάν με πιο ορθολογικούς τρόπους προσεγγίζαμε την επικοινωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την διαχείριση του μειωμένου ΦΠΑ στην Κύπρο, που στόχο έπρεπε πρώτα από όλα να έχει τους Κύπριους και τα νεαρά ζευγάρια, ενδεχομένως σήμερα να μην βρισκόμαστε σε αυτό το δύσκολο σημείο.

Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει  να τύχει της επεξεργασίας, της επεξήγησης αλλά και της αποδοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δική μας η προσπάθεια ως Δημοκρατικό Κόμμα σε όλα τα επίπεδα θα είναι να γίνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι είναι επάναγκες, να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς των 200 τετραγωνικών. Δεν πρόκειται να βοηθήσουμε τον οποιοδήποτε να φορτώσει τον λογαριασμό του πάρτυ που γινόταν τα τελευταία χρόνια, στους ώμους της μεσαίας τάξης και των νεαρών ζευγαριών.

Γραφείο Τύπου

14  Φεβρουαρίου 2022

ροή ειδήσεων