Χρ. Ορφανίδης – Συζήτηση προϋπολογισμού Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Ανακοινώσεις |

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

Συζήτηση προϋπολογισμού Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Συνέχεια στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού είχαμε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Επειδή θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση ποσοτήτων πόσιμου νερού και έχοντας υπόψη ότι με τις κλιματικές αλλαγές η Κύπρος θα έχει πρόσθετα προβλήματα διάθεσης επαρκών ποσοτήτων, ζήτησα να ενημερωθώ κατά πόσο το Υπουργείο λαμβάνει μέτρα από τώρα για δημιουργία επιπρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης η οποία θα είναι στο θαλάσσιο χώρο της Λεμεσού.

Σχετικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία καταδεικνύει ότι στην Κυπριακή κτηνοτροφία γίνεται χρήση κτηνιατρικών αντιβιοτικών σε υψηλά επίπεδα, ζήτησα ενημέρωση για το ποιες προσπάθειες καταβάλλονται για μείωση τους, νοουμένου ότι το 2030 πρέπει να πετύχουμε το στόχο του 50%, καθώς επίσης και για το ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων ζήτησα ενημέρωση σχετικά με το χαλούμι, μέχρι που ευρίσκονται οι αγωγές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες και ζήτησα όπως μας κοινοποιηθούν τα πρακτικά της συμφωνίας, ούτως ώστε να διαφανεί ποιος έλεγε και τι, κατά τη σύναψη της συμφωνίας.

Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκα στη συσσώρευση κινδύνων στην περιοχή του Βασιλικού, κάτι που δημιουργεί μεγάλο ρίσκο. Επιπλέον με ερώτημα μου προς τον Υπουργό ζήτησα να μάθω ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται και από τη θάλασσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανα στο ζήτημα των πυροτεχνημάτων όπου πρότεινα την ευθύνη να την έχει όχι μόνο ο διαχειριστής αλλά και ο ιδιοκτήτης του χώρου όπου γίνεται η εκδήλωση με τη ρίψη πυροτεχνημάτων καθώς και o διοργανωτής της οποιασδήποτε εκδήλωσης.

Όσον αφορά το Αλιευτικό Καταφύγιο Λάρνακας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επέκταση του βραχίονα, ούτως ώστε να αποτρέπεται η είσοδος της άμμου και αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος που θα λύσει μόνιμα το πρόβλημα.

Τόνισα το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας ιδιαίτερα στη Λάρνακα και για να μη ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα αυτό ζήτησα να ληφθούν έγκαιρα  μέτρα αποτροπής και ελέγχου τουλάχιστον από τρεις μήνες προηγουμένως για να μην ξαναπαρουσιαστεί αυτή η ασχήμια.

 Τέλος, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τόνισα πως αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται μόνο εκεί που δεν είναι γόνιμες πεδιάδες.

Γραφείο Τύπου

7 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων