Χρ. Παντελίδης: Ισπανία και Κύπρος μοιράζονται κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις, ως νότιες, Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύση Παντελίδη, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων φιλοξενήσαμε τον Πρέσβη της Ισπανίας, Gabriel Ferran Carrion, ο οποίος παρουσίασε στην Επιτροπή τις προτεραιότητες και τους στόχους της ισπανικής, εξάμηνης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2023.

Στην παρέμβασή μου, αφού ευχαρίστησα τον Ισπανό Πρέσβη για την παρουσία του στην Επιτροπή, εξέφρασα την εκτίμηση ότι η Ισπανία και η Κύπρος μοιράζονται κοινά προβλήματα, ως νότιες, Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κοινές προκλήσεις, ειδικά σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, την Πράσινη Μετάβαση και την Ενέργεια.

Επιπρόσθετα, έθεσα στον Ισπανό Πρέσβη:

Την ανάγκη στήριξης, από την ισπανική Προεδρία, της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, κυρίως, την αλλαγή της τουρκικής στάσης επί της επιδιωκόμενης λύσης, η οποία παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το ζήτημα της παράνομης Μετανάστευσης και της ανάγκης εφαρμογής κοινής, ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία να επιμερίζει τη διαχείριση του προβλήματος ισότιμα σε όλα τα κράτη μέλη.

Το θέμα της αξιοποίησης των συμπερασμάτων και εισηγήσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική και πετυχημένη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παρόν και στο μέλλον.

11 Ιουλίου 2023

ροή ειδήσεων