Χρ. Παντελίδης: Καλούμε τις τράπεζες να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύση Παντελίδη

Τα επιτόκια αυξάνονται και στον τόπο μας λόγω της αύξησης που παρατηρείται διεθνώς. Αυτός είναι ο λόγος που και οι κυπριακές τράπεζες αυξάνουν τα δικά τους επιτόκια.

Εμείς έχουμε μια σαφή θέση από την αρχή:

  1. Καλούμε τις τράπεζες να απορροφήσουν μέρος αυτής της αύξησης. Να μοιραστούν δηλαδή τη ζημιά με τους δανειολήπτες, έτσι ώστε να στηρίξουν τους δανειολήπτες να μην έχουμε νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Και θέλω να εκφράσω ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου δεν είχαμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ευτυχώς και την ίδια ώρα είχαμε αύξηση των επαναδιαπραγματεύσεων των δανείων. Ίσως, γι’ αυτό να μην είχαμε αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
  1. Καλούμε τις τράπεζες να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια, καθώς, εάν και εφόσον συμφωνούμε όλοι στην αρχή της οικονομικής θεωρίας ότι ο πληθωρισμός θα παταχθεί με αύξηση των επιτοκίων, αυτό πρέπει να αφορά και τα καταθετικά και όχι μόνο τα δανειστικά επιτόκια.
  1. Εισήγηση μας προς την κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου επιδότησης δόσεων, τουλάχιστον στεγαστικών δανείων, τουλάχιστον για νεαρά πρόσωπα. Κάτι που έγινε, για μια διετία αν δεν κάνω λάθος, την εποχή του Κορωνιού και το οποίο, ενδεχομένω,ς να στηρίξει νέους συνανθρώπους μας, οι οποίο θέλουν να προχωρήσουν σε δάνειο για στέγαση.

Γραφείο Τύπου

26 Σεπτεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων