Χρ. Παντελίδης: Συνεχίζεται η εποικοδομητική συζήτηση περί της Πρότασης Νόμου για «σκιαγράφηση» της Αποχής
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Συνεχίστηκε σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η κατά άρθρο συζήτηση της Πρότασης Νόμου, την οποία κατέθεσα τον περασμένο Μάιο με στόχο την «σκιαγράφηση» της Αποχής.

Πολύ συνοπτικά, η Πρόταση μου, αυτό που περιλαμβάνει είναι την δημιουργία της υποχρέωσης στο κράτος να δημοσιοποιεί, μετά τις εκλογές, σε διάστημα 6 μηνών, Ειδική Έκθεση, η οποία να περιλαμβάνει στατιστικά και συνολικά ,υπογραμμίζω τις λέξεις ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ και ΣΥΝΟΛΙΚΑ στοιχεία που αφορούν την αποχή από τις εκλογές. Στατιστικά στοιχεία τα οποία να αναφέρουν το φύλο όσων δεν έχουν ψηφίσει, τις ηλικίες όσων δεν έχουν ψηφίσει και τον τόπο διαμονής τους (δηλαδή αν είναι σε αστική ή αγροτική περιοχή).

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο σκοπός αυτής της «σκιαγράφησης» είναι να επιβεβαιώσουμε ή να καταρρίψουμε εκτιμήσεις που υπάρχουν σε σχέση με το ποιοι πολίτες επιλέγουν να μην μετέχουν στις εκλογές ή ποιοι πολίτες επιλέγουν να μετέχουν στις εκλογές, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε πολιτικές και δράσεις οι οποίες να προσελκύσουν τους πολίτες σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία.

Σημειώσαμε για ακόμα μια συνεδρίαση τη θετική διάθεση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Σημειώσαμε θετική διάθεση και από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο, κατέγραψε συγκεκριμένους πρακτικούς προβληματισμούς τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις επιφυλάξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και επιβεβαιώσαμε ότι ο σκοπός της Πρότασης ΔΕΝ είναι η παραβίαση οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου ή παραβίαση – με οποιοδήποτε τρόπο – της μυστικότητας της ψήφου. Επομένως, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και εμάς, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή ρύθμιση που θα καθιστά αυτή την Πρόταση Νόμου νόμιμη, συνταγματική και, κυρίως, εφαρμόσιμη για να μην υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλημα στην συνέχεια.

Γραφείο Τύπου

6 Οκτωβρίου 2022

ροή ειδήσεων