Χρ. Παντελίδης: Τα προβλήματα στην είσπραξη προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στερούν σημαντικά έσοδα για το κράτος
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Επιτροπή Οικονομικών
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ του Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και προεδρεύοντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χρύση Παντελίδη μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξετάσαμε μεταξύ άλλων και τον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2022, ο οποίος παρουσιάζεται ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα ύψους €13,2 εκατ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, εποπτεύει συνολικά 786 οντότητες, σε σχέση με 247 το 2011, δηλαδή σε μια δεκαετία σημειώθηκε αύξηση της εποπτείας της κατά 218%.

Παρά τη μεγάλη αυξητική τάση στην εποπτεία οντοτήτων, εντούτοις παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στην είσπραξη των επιβαλλόμενων προστίμων τα οποία ανέρχονται στα 21 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο στερεί σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αδειοδοτήσεις από εταιρείες που ασχολούνται με ψηφιακά νομίσματα.

Σε σχετική ερώτησή μου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ύπαρξη ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου εποπτείας αυτής της αναδυόμενης αγοράς, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την θέσπιση ενός τέτοιου εποπτικού πλαισίου, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών.

Γραφείο Τύπου

17 Ιανουαρίου 2022

ροή ειδήσεων