Χρ. Σαββίδης – Ανάγκη συμπερίληψης προληπτικής ιατρικής εξέτασης για τον καρκίνο του προστάτη στο ΓεΣΥ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με τη διαδικασία της αυτεπάγγελτης εξέτασης, την ανάγκη συμπερίληψης προληπτικής ιατρικής εξέτασης για τον καρκίνο του προστάτη στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τους αρμόδιους φορείς για τα δεδομένα που καταγράφονται για τον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, το 2020 ανιχνεύθηκαν στην Κύπρο 656 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, ενώ 80-100 άτομα κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους από την εν λόγω ασθένεια.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του καρκίνου είναι ότι εξελίσσεται πολύ αργά και στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή προληπτικών ελέγχων και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικά όπλα. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο, αφού ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο, επιφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία.

Από πλευράς μας, ως Δημοκρατικό Κόμμα, χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναγνωρίζοντας την σημασία των προληπτικών εξετάσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και την Ουρολογική Εταιρεία προωθεί την ανάπτυξη του πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη με ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2024. Μάλιστα η χώρα μας πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα, καλούμε τον ΟΚΥπΥ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, να επανεξετάσει την απόφασή του για μείωση κλινών για τα περιστατικά που χρίζουν νοσηλείας, ούτως ώστε να συνεχίσει να παρέχει ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς, συμβάλλοντας σημαντικά στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη.

Γραφείο Τύπου

2 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων