Χρ. Σαββίδης – Έργα υποδομής σε Πάφο, Πόλη Χρυσοχούς
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Χρύσανθου Σαββίδη-Βουλευτή Δημοκρατικού Κόμματος Πάφου

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων, με τη διαδικασία της αυτεπάγγελτης εξέτασης, τα εξής θέματα:
• «η σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας στη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας στην Πάφο»,
• «η ανάγκη αναβάθμισης και ευθυγράμμισης του δρόμου Πόλης Χρυσοχούς – Αργάκας»,
• «η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων της Α΄ φάσης του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς»,
• «οι διαδικασίες για την προσφοροδότηση της Β΄ φάσης του δρόμου» και
• «οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον δρόμο Αεροδρομίου – Τουριστικής Περιοχής Πάφου και προέκτασης μέχρι την Πέγεια.»

Όσον αφορά το αυτεπάγγελτο με θέμα «Η σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας στη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας στην Πάφο», είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και αποτελεί θέμα ασφάλειας αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς ή θεομηνίας δεν υπάρχει διέξοδος για οχήματα μεγάλου μεγέθους.  Το έργο όπως έχουμε δει παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση, αφού όπως έχουμε ενημερωθεί η διαδικασία κατασκευής του ξεκίνησε το 2012 χωρίς ωστόσο να προχωρά λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων.  Το Τμήμα Δημοσιών έργων, μας ενημέρωσε ότι θα γίνει αξιολόγηση από το τμήμα τους και οι προσφορές του έργου θα υποβληθούν την 1η Δεκεμβρίου 2023. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Όσον αφορά το αυτεπάγγελτο με θέμα «Η ανάγκη αναβάθμισης και ευθυγράμμισης του δρόμου Πόλης Χρυσοχούς – Αργάκας»,  είναι ένα έργο στο οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία διεργασία ενώ ο συγκεκριμένος δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος.  Αναφορά έγινε και στα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο δρόμο λόγω έλλειψης φωτισμού, πεζοδρόμου, ποδηλατοδρόμου αλλά και λόγω των επικίνδυνων σημείων τα οποία χρειάζονται ευθυγράμμιση.  Το τμήμα Δημοσίων Έργων, μας ενημέρωσε ότι για να μπορέσει να γίνει η αναβάθμιση του δρόμου, πρέπει πρώτα να γίνει το ρυθμιστικό σχέδιο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και μετέπειτα να γίνει ο λεπτομερής σχεδιασμός από το τμήμα Δημοσίων Έργων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι παρόλο που το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έχει καλεστεί στην σημερινή συνεδρίαση δεν είχε εκπροσωπηθεί από κανέναν. Από πλευράς μας, ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, θα αποστείλουμε επιστολή προς το Τμήμα Πολεοδομίας ζητώντας τον λόγο που δεν ήταν παρών και το θέμα θα επανέλθει ξανά στην επιτροπή.  Από πλευράς μου, εισηγήθηκα να γίνει μια επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή, παρουσία τόσο του τμήματος Δημοσίων Έργων όσο και των Βουλευτών Πάφου, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και ότι μπορεί να βελτιωθεί, χωρίς να περιμένουμε το ρυθμιστικό σχέδιο.

Όσον αφορά το αυτεπάγγελτο με θέμα «Η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων της Α΄ φάσης του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς και οι διαδικασίες για την προσφοροδότηση της Β΄ φάσης του δρόμου»,  η Α’ φάση: Αγία Μαρινούδα- Στρουμπί, βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβόλαιο υλοποίησης της Α’φάσης του έργου με την μέθοδο μελέτη-κατασκευή που αρχίζει από το αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, διέρχεται δυτικά της Μαραθούντας και ανατολικά της Τσάδας και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο Πάφου- Πόλης μετά το Στρουμπί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024.

Η Β΄Φάση που αφορά τον αυτοκινητόδρομου από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς μήκους 15χλμ. Έχουμε ενημερωθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, κ. Λευτέρη Ελευθερίου, ότι ετοιμάζεται σημείωμα έργου PCN, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί εντός Νοεμβρίου 2023, στην Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης για έγκριση σύμφωνα με το σχετικό νόμο.  Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή,  για το συγκεκριμένο τμήμα θα χρειαστεί επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη και δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθότι διέρχεται από περιοχή Natura 2000.  Το Χρονοδιάγραμμα του έργου θα καθοριστεί μετά την έγκριση του.

Όσον αφορά το αυτεπάγγελτο θέμα «Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον δρόμο Αεροδρομίου – Τουριστικής Περιοχής Πάφου και προέκτασης μέχρι την Πέγεια», ο Δρόμος αεροδρομίου- Γεροσκήπου, είναι πρωταρχικής σημασίας αλλά παρουσιάζονται καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση του λόγω του ότι η περιβαλλοντική αρχή δεν εγκρίνει το έργο, αφού όπως μας ανέφεραν ο ποταμός έζουσας εμπίπτει στις περιοχές Natura 2000.  Από πλευράς μου, ζητώ όπως συνέβη το 2019 και δεν εξασφαλίστηκε περιβαλλοντική έγκριση από την περιβαλλοντική αρχή για την Α’ φάση του δρόμου Αγία Μαρινούδα- Στρουμπί, αφού εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως έργο δημοσίου συμφέροντος, να παρθεί και τώρα η ίδια απόφαση. Για τον δρόμο Τάφοι των Βασιλέων μέχρι τον Κόλπο Κοραλλίων,  ενημερωθήκαμε ότι το έργο βρίσκεται στην διαδικασία ετοιμασίας των κατασκευαστικών σχεδίων και από πλευράς μου ζητώ όπως επιταχυνθούν οι διαδικασίες. 

Γραφείο Τύπου

9 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων