Χρ. Σαββίδης: Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις ώστε ο αριθμός των καισαρικών τομών να μειωθεί
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Πάφου και μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Χρύσανθου Σαββίδη.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, συζητήθηκε το αυτεπάγγελτο θέμα που αφορά τον αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Κύπρο.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, η Κύπρος δυστυχώς κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στις καισαρικές τομές με ποσοστό 70% έναντι της διεθνούς βιβλιογραφίας, που κυμαίνεται στο 15%. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό των καισαρικών τομών ανέρχεται στο 20%.

Οι καισαρικές τομές στην Κύπρο, είναι αυξημένες για πολλούς λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι η δίδυμη κύηση αλλά και το γεγονός ότι η καισαρική τομή, αμείβεται περισσότερο έναντι του φυσιολογικού τοκετού.

Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις επί του θέματος, ούτως ώστε ο αριθμός των καισαρικών τομών να μειωθεί και αυτό θα επιτευχθεί εάν γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους και να γίνεται σωστή και ενδελεχής ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν με την επιλογή της καισαρικής τομής χωρίς αυτή να κρίνεται αναγκαία.

Τέλος, ο ΟΑΥ επιβάλλεται να επιβραβεύει τα νοσηλευτήρια που διενεργούν φυσιολογικούς τοκετούς και οι καισαρικές τομές θα πρέπει να γίνονται εάν και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, καθότι από τα ποσοστά διαφαίνεται ότι πολλές γυναίκες οδηγούνται σε καισαρική τομή χωρίς να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι.

Γραφείο Τύπου

20 Οκτωβρίου 2022

ροή ειδήσεων