Χρ. Σαββίδης – Κύριος στόχος μας είναι να μπει το Γενικό Σύστημα Υγείας στις σωστές ράγες
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δήλωση Χρύσανθου Σαββίδη- Βουλευτή Δημοκρατικού Κόμματος και Μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, συζητήθηκε το αυτεπάγγελτο με θέμα η πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓεΣΥ).

Το Γενικό Σύστημα Υγείας, αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική παροχή προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητάς υπηρεσίες υγείας. Παρόλα αυτά, διακρίνουμε ότι το ΓεΣΥ αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα που αφορούν την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, προβλήματα που αφορούν τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, προβλήματα με τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας αλλά και ο μεγάλος αριθμός ασθενών που βρίσκονται στην αναμονή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΟΑΥ έχει αυξήσει τον όγκο των αυτεπάγγελτων ερευνών στις 500, καθώς και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να γίνεται περισσότερος έλεγχος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταχρήσεις του συστήματος.

Επιπρόσθετα, απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι πριν το ΓεΣΥ, είχαμε 2800 ιατρούς, ενώ σήμερα όπως μας έχουν ενημερώσει έχουμε 4800 ιατρούς και εντούτοις οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, αρά αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Ένα άλλο παράδοξο το οποίο έχει λεχθεί στην σημερινή συνεδρίαση από τον Εκπρόσωπο των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, είναι το γεγονός ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια οδηγούνται σε πτώχευση λόγων των αποζημιώσεων από τον ΟΑΥ. Από πλευράς μου, έθεσα την εξής ερώτηση επί του θέματος, «εφόσον οδηγούνται σε πτώχευση, πώς είναι δυνατόν να έχουν υποβληθεί σωρεία αιτήσεων για νέα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;».

Στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, θα θέσουμε τα πολλαπλά ερωτήματά μας επί του θέματος και κύριος στόχος μας είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας να μπει στις σωστές ράγες.

8 Ιουνίου 2023

Γραφείο Τύπου

ροή ειδήσεων