Χρ. Σαββίδης – Συνάντηση με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων
Ανακοινώσεις |

Συναντήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα. Στέλλα Κυριακίδου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το όραμα, καθώς και για τις πολιτικές και δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υλοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για το πρόγραμμα EU4HEALTH, το οποίο εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πλέον αποτελεί θεσμό που αναμένεται να ενισχύσει την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με προϋπολογισμό 5.3 δις € το πρόγραμμα EU4HEALTH συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές των κρατών μελών και συνεισφέρει σημαντικά στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται μέσω της φαρμακευτικής μεταρρύθμισης η δημιουργία ενιαίας αγοράς φαρμάκων, που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, γεγονός που θα προσκομίσει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

Παράλληλα, προωθούνται δράσεις για την ψυχική υγεία, ενώ καταρτίζεται ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, συμπληρώνοντας τις δράσεις των κρατών μελών με στόχο την καλύτερη πρόληψη, θεραπεία αλλά και εξασφάλιση ποιοτικής ζωής στους καρκινοπαθείς. Επιπρόσθετα, δημιουργείται ευρωπαϊκός χώρος ψηφιακών δεδομένων για την υγεία ο οποίος στοχεύει στην απρόσκοπτη και ασφαλή χρήση δεδομένων για τη βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, ασφαλώς επικροτούμε τις ενέργειες και το πολυσχιδές έργο που
επιτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, καλούμε την Επίτροπο να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε οι δικές της εμπειρίες, αλλά και οι καλές πρακτικές άλλων χωρών, να μεταλαμπαδευτούν στους οργανισμούς ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ με απώτερο στόχο την βελτίωση του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Γραφείο Τύπου

25 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων