Χρ. Σαββίδης: Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε ώστε να επεκταθεί η μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση
Ανακοινώσεις |

Στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, συζητήθηκαν δύο σημαντικά αυτεπάγγελτα, με θέμα: «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση τεχνική και επαγγελματικής εκπαίδευση» και «η διερεύνηση επέκτασης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ)».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι το παράδοξο με την μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, είναι ότι ενώ υπάρχει ζήτηση, καθώς ο αριθμός των μαθητών που θέλουν να φοιτήσουν στις τεχνικές σχολές είναι μεγάλος, 17% παγκύπρια και στην Επαρχία Πάφου 25%, δεν υπάρχουν σχολικές μονάδες για να δεχτούν τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών. Επιπλέον, πρόσθεσε πως το τραγελαφικό της υπόθεσης, είναι ότι φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει αυστηρή μοριοδότηση, ούτως ώστε να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει την πολυπόθητη θέση στις τεχνικές σχολές.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, ότι το απολυτήριο της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι ισότιμο και αντίστοιχο με το απολυτήριο Λυκείου και οι απόφοιτοι της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αποκτούν επιπρόσθετη μοριοδότηση για διεκδίκηση θέσεων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αλλά και σε Πανεπιστήμια.

Ο κ. Σαββίδης, επί του θέματος, ανέφερε, ότι πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας, ότι τα τεχνικά επαγγέλματα, δεν είναι για τα παιδιά άλλων αλλά για τα δικά μας παιδιά, αφού υπάρχουν προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση και ως Δημοκρατικό Κόμμα, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε ώστε να επεκταθεί η μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Όσον αφορά, το αυτεπάγγελτο με θέμα «η διερεύνηση επέκτασης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΜΙΕΕΚ)»,  ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι τα ΜΙΕΕΚ ως συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένας πετυχημένος θεσμός, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2012. Μέσω των προγραμμάτων σπουδών,  τα οποία είναι αναγνωρισμένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) και προσφέρονται δωρεάν, οι νέοι μας αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να υποστηρίξουν επαγγελματικούς χώρους που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς εργασίας.

Τέλος, ο  κ. Σαββίδης, ανέφερε ότι από την νέα χρονιά, τα ΜΙΕΕΚ θα επεκταθούν στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και έχει ζητήσει να επεκταθούν και στην Πόλη Χρυσοχούς. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμου, μέσω του Διευθυντή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Ηλία Μαρκατζη, δεν είναι αρνητικό επί του θέματος και ευελπιστεί ότι ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί και στην Πόλη Χρυσοχούς. 

Γραφείο Τύπου

18 Οκτωβρίου 2023

ροή ειδήσεων