Χρ. Σαββίδης – Θέματα στέγασης Κύπριων φοιτητών
Ανακοινώσεις |

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα μεταβεί σήμερα 24 Οκτωβρίου 2023, στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθηνών.

Ο Αντιπρόεδρος της επιτροπής και Βουλευτής τους Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι κύρια θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν:

1. Στεγαστικό πρόβλημα:

Οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου διαμένουν οι πλείστοι φοιτητές έχουν ξεφύγει καθώς επίσης και στην Αθήνα ,στις περιοχές όπου διαμένουν οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές (Αμπελόκηποι και Ζωγράφου) τα ενοίκια είναι στα 500 με 700 ευρώ.

2. ΑΜΚΑ(Αριθμός μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων):

Δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές, λόγω του ότι θεωρούνται αλλοδαποί και ο μόνος τρόπος έκδοσης είναι είτε με βεβαίωση από εργοδότη είτε εάν είναι κάποιος αθλητής.

3.Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας δεν κάνει δεύτερη κατανομή θέσεων στα Ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ):

Το θέμα αυτό δημιουργεί ένα κλίμα αδικίας, καθώς Κύπριοι, οι οποίοι εξασφάλισαν θέση και στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε κλάδους σπουδών όπως για παράδειγμα της Ιατρικής, εάν επιλέξουν να φοιτήσουν στην Κύπρο, τότε η θέση στην Ελλάδα χάνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί σε άλλο Κύπριο φοιτητή.

Γραφείο Τύπου

24 Οκτωβρίου 2023

ροή ειδήσεων