Χρ. Σαββίδης: Υπάρχει σημαντική αύξηση των δαπανών Υγείας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2023

Εξετάσαμε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται πολλά προβλήματα, για τα οποία δεν έχουμε ακούσει ουσιαστικές λύσεις από την κυβέρνηση.

Είναι διαπίστωσή μας ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού και των δαπανών για τον τομέα της Υγείας, χωρίς, όμως, να υπάρχει η αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αντίθετα σε πολλούς τομείς της υγείας έχει παρατηρηθεί σημαντική υποβάθμιση και διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για πολλά ζητήματα.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια ασφυκτιούν, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Η πρωτοβάθμια φροντίδα στην ύπαιθρο είναι ανεπαρκής και χρήζει ενίσχυσης, ενώ οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Παράλληλα, παρατηρείται χαμηλή διαθεσιμότητα στην χώρα μας όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα. Στόχος μας πρέπει να είναι η δραστική αύξηση της διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων για πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών που ακολουθούνται για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στις λίστες του ΓΕΣΥ.

Ταυτόχρονα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να προσφέρουν ποιοτικότερες και ταχύτερες υπηρεσίες, ενώ η διαδικασία ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ επιβάλλεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Επιπρόσθετα είναι εκ των ων ουκ άνευ, το Υπουργείο Υγείας να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΑΥ, ώστε να θεσμοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους για να μειωθούν οι καταχρήσεις που παρατηρούνται στο ΓΕΣΥ.

Εν κατακλείδι, καλούμε το Υπουργείο Υγείας, από κοινού με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και να τροχιοδρομηθούν άμεσα τις αναγκαίες λύσεις, προκειμένου να παύσει επιτέλους η ταλαιπωρία των ασθενών και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, χωρίς να υποσκάπτεται, βεβαίως, η βιωσιμότητα του συστήματος.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσουμε εντός και εκτός Βουλής να παλεύουμε για το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη σε ιδιωτική και δημόσια υγεία.

Γραφείο Τύπου – 7 Νοεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων