Χρ. Σενέκης: Αναφαίρετο το δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων
Ανακοινώσεις |

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χρίστος Σενέκης συμμετείχε σε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE). Στην εν λόγω συνεδρία η Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, κ. Isabel Santos, παρουσίασε σχετικό έγγραφο εργασίας.

Στο περιθώριο της συνεδρία της LIBE, η κυπριακή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στη LIBE, με την κ. Isabel Santos και τους κύπριους ευρωβουλευτές.

Από την πλευρά του, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων και να τερματιστεί το μαρτύριο που κουβαλούν εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Αυτό εξ άλλου επιτάσσει η απόφαση του ΕΔΔΑ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας του 2001.

Ο κ. Σενέκης θύμισε ότι στη συγκεκριμένη απόφαση, το ΕΔΔΑ διαπιστώνει συνεχιζόμενη παραβίαση του Άρθρου 2 της ΕΣΔΑ για το γεγονός ότι η Τουρκία ουδέποτε διενήργησε αποτελεσματική έρευνα για την τύχη των αγνοουμένων, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Επιπλέον, η ίδια απόφαση διαπιστώνει συνεχιζόμενη παραβίαση του Άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε σχέση με τους συγγενείς των αγνοουμένων για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που έτυχαν όλα αυτά τα χρόνια, αγνοώντας την τύχη των αγαπημένων προσώπων τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑ υπάρχουν 767 ε/κ αγνοούμενοι και 199 τ/κ αγνοούμενοι. Συνεπώς, οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα στην προσπάθεια διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων είναι το Τουρκικό Κράτος.

Το Τουρκικό Κράτος αρνείται την αποτελεσματική συνεργασία με τη ΔΕΑ.

Το Τουρκικό Κράτος αρνείται την πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία και στις χαρακτηριζόμενες ως στρατιωτικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν το 60% των κατεχόμενων εδαφών μας.

Ο κ. Σενέκης τόνισε ότι η πρόσβαση στα τουρκικά στρατιωτικά αρχεία είναι κεφαλαιώδους σημασίας, γιατί διαπιστώνεται ότι κατά τη δεκαετία του ’90 υπήρξαν μετακινήσεις οστών, με προφανή στόχο να εξαφανιστούν αποδείξεις που πιθανό να τεκμηριώνουν εγκλήματα πολέμου.

Τέλος, ο κ. Σενέκης εξέφρασε την απογοήτευσή του ότι παρά τις σχετικές διαπιστώσεις και καταδίκες της Τουρκίας σε δικαστικές αποφάσεις και τις κατά καιρούς διακηρύξεις σε ψηφίσματα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση. Γι’ αυτό, υπέδειξε ότι θα πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να παράσχει αυτή την ευαίσθητη πληροφόρηση και να τερματιστεί το μαρτύριο που κουβαλούν οι οικογένειες των αγνοουμένων για σχεδόν μισό αιώνα.

Ο κ. Σενέκης κατάληξε ότι δεν θα πρέπει να μείνουμε εκ νέου σε απλές διακηρύξεις. Οι διακηρύξεις δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων μας. Μόνο οι απαντήσεις για την τύχη τους μπορούν.

Γραφείο Τύπου

29 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων