Χρ. Σενέκης – Αναθεώρηση των ενοικίων τουρκοκυπριακών επαγγελματικών υποστατικών
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Βουλευτή ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, Χρίστου Σενέκη

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση των ενοικίων τουρκοκυπριακών επαγγελματικών υποστατικών.

Η αναθεώρηση των ενοικίων των συγκεκριμένων υποστατικών κρίθηκε επιβεβλημένη από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στη βάση της σημαντικής αύξησης της αξίας των επίμαχων περιοχών και της ανάγκης προστασίας του ίσου και υγιούς ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός των αναθεωρημένων ενοικίων έγινε στη βάση του 80% των αγοραίων ενοικίων, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί λειτουργίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Τα πολύ χαμηλά ενοίκια, που χρεώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν δικαιολογούν τον «ξαφνικό επαγγελματικό θάνατο» των εκτοπισμένων, που συνεχίζουν να ασκούν το επιτήδευμά τους στο υπό αναθεώρηση ενοικίου υποστατικό.

Εν τούτοις, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά και στη βάση των πραγματικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών θα πρέπει να λαμβάνει έσοδα από λογικά ενοίκια για να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά την αποστολή της προς όφελος των προσφύγων, αλλά εκεί όπου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία καταβολής των ενοικίων θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αρωγή από την Πολιτεία για την επαγγελματική μετεγκατάσταση των επηρεαζομένων.

Γραφείο Τύπου

6 Φεβρουαρίου 2024

ροή ειδήσεων