Χρ. Σενέκης: Αποτελεί προσβολή για το Κράτος μας να υπάρχουν σήμερα 2,500 οστά στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ χωρίς ταυτοποίηση
αγνοούμενοι ΔΕΑ
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του βουλευτή Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Κόμματος Χρίστου Σενέκη μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην πλέον ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας του 1974, το ζήτημα των αγνοουμένων.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πρόοδος που παρατηρείται ως προς τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των οστών των αγνοουμένων είναι απογοητευτική.

Ασφαλώς, ο κύριος υπαίτιος είναι η κατοχική δύναμη, η οποία αρνείται να συνεργαστεί, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την καταγγελία της Τουρκίας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Όμως, αποτελεί προσβολή για το Κράτος μας να υπάρχουν σήμερα 2,500 οστά στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ, για τα οποία δεν προχωρεί η διαδικασία ταυτοποίησης, λόγω μη διάθεσης κονδυλίου ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ.

Όπως αποτελεί προσβολή για το Κράτος μας να μην προχωρεί η μελέτη για τον εντοπισμό των Ασσιωτών αγνοουμένων, που μεταφέρθηκαν από το Ορνίθι στον σκυβαλότοπο του Δικώμου, λόγω μη διάθεσης κονδυλίου ύψους 80,000 ευρώ.

Καλούμε την Εκτελεστική Εξουσία να εξεύρει άμεσα τα συγκεκριμένα κονδύλια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να συμβάλει στην έστω μερική επούλωση των πληγών των συγγενών των αγνοουμένων.

Γραφείο Τύπου

18 Ιανουαρίου 2022

ροή ειδήσεων