Χρ. Σενέκης: Χαιρετίζουμε την εξαγγελία για διαβούλευση σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος εγγραφής των εκ μητρογονίας προσφύγων στους εκλογικούς καταλόγους των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ,
ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕΝΕΚΗ

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, συζητήθηκε το δικαίωμα εγγραφής των εκ μητρογονίας προσφύγων στην εκλογική περιφέρεια της εκτοπισμένης μητέρας τους.

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι η υποχρεωτική εγγραφή των εκ πατρογονίας προσφύγων στην εκλογική περιφέρεια του εκτοπισμένου πατέρα τους και η εγγραφή των εκ μητρογονίας προσφύγων στην εκλογική περιφέρεια της μόνιμης διαμονής τους.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η προβληματική ότι αν παραχωρηθεί δικαίωμα επιλογής εκλογικής περιφέρειας στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, ανάλογο δικαίωμα επιλογής θα πρέπει να δοθεί και στους εκ πατρογονίας πρόσφυγες.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, χαιρετίζουμε την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών ν’ ανοίξει έναν κύκλο διαβούλευσης με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, για να συζητήσει το ενδεχόμενο παραχώρησης του δικαιώματος εγγραφής των εκ μητρογονίας προσφύγων στους εκλογικούς καταλόγους των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων στο πλαίσιο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να θεσμοθετηθεί το εν λόγω δικαίωμα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά τον δεσμό των δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων με την κατεχόμενη γη μας.

Γραφείο Τύπου

11 Σεπτεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων