Χρ. Σενέκης – Ενισχύονται τα νομικά μέτρα για αντιμετώπιση του απαράδεκτου σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕΝΕΚΗ

Συζητήθηκε σήμερα στην Κ.Ε. Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων το κορυφαίο ζήτημα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στην Επιτροπή, έχουν εκδοθεί τρία Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης σε άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σημειώνουμε ότι αυτά τα τρία εντάλματα έχουν εκδοθεί την περίοδο 2004 – 2007, επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου.

Από τότε, δυστυχώς, στο βωμό της διατήρησης ενός δήθεν καλού κλίματος, υπήρξε αδικαιολόγητη απραξία και ανοχή, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατασκευαστικό όργιο σε βάρος των κατεχομένων ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Είναι θέση μας, ως ΔΗΚΟ, ότι η λήψη νομικών μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να περιορίσουμε τη συγκεκριμένη παρανομία.

Προς επίρρωση της θέσης αυτής, σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν στην Επιτροπή, μετά την απόφαση εναντίον Όραμς υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα σημαντική επιβράδυνση του σφετερισμού.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενεργοποιεί εκ νέου τα νομικά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, με στόχο να περιοριστεί ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Γιατί, Κυπριακό πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχουν ελληνοκυπριακές περιουσίες, που διεκδικούνται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Γραφείο Τύπου

23 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων