Χρ. Σενέκης: Η οργή δεν πρέπει να μας οδηγεί σε ενέργειες που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της επιστροφής της Αμμοχώστου και της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού
Αμμόχωστος ΕΒΚΑΦ Κυπριακό
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστου Σενέκη

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις δράσεις του Δήμου Αμμοχώστου.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν η προσφυγή στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και η λεγόμενη επιστροφή υπό κατοχική διοίκηση.

Αντιλαμβανόμαστε την οργή των Αμμοχωστιανών, αλλά η οργή δεν πρέπει να μας οδηγεί σε ενέργειες που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της επιστροφής της Αμμοχώστου και της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Η λεγόμενη επιστροφή υπό κατοχική διοίκηση αποτελεί παράφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προνοούν επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά και αν κάποιος επιχειρήσει να διεκδικήσει επιστροφή υπό κατοχική διοίκηση στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ΕΒΚΑΦ, στη βάση «αποφάσεων» του λεγόμενου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις οποίες πέραν του 90% των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου ανήκει στον ΕΒΚΑΦ.

Επιπλέον, ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη συμπεριφορά των κατοχικών αρχών έναντι αυτών που θα επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση; Θυμίζουμε τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης του 1975, η οποία έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και προέβλεπε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των 14.000 και πλέον εγκλωβισμών της Καρπασίας. Με την εν γένει συμπεριφορά των κατοχικών αρχών σήμερα έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες. Γιατί να θεωρήσουμε ότι η στάση των κατοχικών αρχών θα είναι διαφορετική στην περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου;

Τέλος, επειδή γίνεται επίκληση του ατομικού δικαιώματος του καθενός να αποφασίσει αν θα επιδιώξει την επιστροφή του υπό κατοχική διοίκηση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο προοίμιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι: «Η απόλαυση των δικαιωμάτων συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας και των μελλοντικών γενεών».

Ο μοναδικός δρόμος για την άμβλυνση του διλήμματος, που τίθεται ενώπιον των προσφύγων, είναι η πολιτεία να σταθεί αρωγός, ώστε να αντιμετωπιστεί μερικώς η πολύχρονη απώλεια των κατεχόμενων περιουσιών και η συνακόλουθη οικονομική στενότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως ΔΗΚΟ, ετοιμάσαμε σχετική πρόταση νόμου που θα ενισχύσει την εργαλειοθήκη της Πολιτείας με την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών. Αναμένουμε τις απόψεις και των άλλων πολιτικών δυνάμεων για να κατατεθεί από κοινού.

Γραφείο Τύπου

8 Μαρτίου 2022

ροή ειδήσεων